Victor Ciutacu, somat de CNA

CNA a somat public, marţi, Antena 2 pentru emisiunea "Vorbe grele", prezentată de Victor Ciutacu, pentru "informare incorectă", Consiliul analizând şi o adresă a Ministerului Turismului în care se reclamă că în emisiuni de la Antena 2 şi Antena 3 au fost făcute "acuze nefondate" la adresa Elenei Udrea.

40 afişări
Imaginea articolului Victor Ciutacu, somat de CNA

Victor Ciutacu, somat de CNA (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Turismului a reclamat la CNA trei emisiuni difuzate de posturile Antena 2 şi Antena 3, respectiv ediţia din 5 martie a emisiunii "Vorbe grele" (Antena 2), ediţia din 4 martie a emisiunii "La ordinea zilei" şi ediţiile din 23 februarie, 2 martie şi 3 martie ale emisiunii "Ştirea zilei" (Antena 3), în care "au fost exprimate acuze nefondate şi comentarii neavenite la adresa doamnei ministru Elena Udrea".

"Cu excepţia emisiunii «La ordinea zilei» din 4 martie a.c., în care a fost prezentat punctul de vedere al Ministerului Turismului, în toate celelalte emisiuni asupra cărora vă sesizăm, doamnei Elena Udrea nu i-a fost solicitat un punct de vedere, încălcându-se, astfel, principiul «audiatur et altera pars». În toate emisiunile (...) instituţia şi ministrul turismului au fost trataţi incorect din punct de vedere jurnalistic, cu încălcarea principiilor obiectivităţii şi imparţialităţii", se spune în adresa semnată de Ştefan Lungu, director comunicare al Ministerului Turismului.

În adresă se mai spune că "moderatorii acestor emisiuni au adus prejudicii de imagine Ministerului Turismului şi ministrului Elena Udrea", încălcând art. 71, alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate" şi art. 71, alin. 3 - "(3) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post".

CNA a analizat în şedinţa de marţi emisiunea "La ordinea zilei" din 4 martie, în care Dana Grecu a spus: "Campania electorală nu se uită la criză, la criza economică. Patru miliarde de lei vechi au cheltuit edilii Craiovei de dragul Elenei Udrea, ministrul democrat-liberal al turismului. Totul sub brandul Marin Sorescu, din respect pentru Marin Sorescu şi pentru opera sa". Ea a făcut referire la o masă de la conacul lui Mircea Dinescu, la care a participat Elena Udrea. În emisiunea respectivă, Dana Grecu a vorbit, prin telefon, cu primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a precizat că masa de la conacul lui Mircea Dinescu a fost inclusă în Zilele Marin Sorescu, eveniment organizat de autorităţile publice din Craiova.

De cealaltă parte, în ediţia din 5 martie a emisiunii "Vorbe grele", transmisă de postul Antena 2, Victor Ciutacu a afirmat : "Doamna Udrea, în cinstea căreia s-au topit 4 miliarde de lei din bugetul municipiului Craiova, pe criza asta, ca să taie porcul lui Dinescu şi să mănânce sarmale de raţă sau de gâscă, nu mai ştiu exact, are tupeul şi neobrăzarea să acuze un întreg trust de presă format din peste 1.000 de oameni care muncesc - nu ca tonomatele de noi - de incompetenţă, lipsă de profesionalism (...) Vi se pare normal, firesc, să se topească 4 miliarde ca să se ducă doamna Udrea să taie porcul cu Dinescu?". Totodată, Victor Ciutacu a mai spus şi că "doamna Udrea a ajuns ministră - că ministru e prea mult pentru ea".

În acelaşi timp, CNA a analizat şi emisiunea "Ştirea zilei" din 23 februarie, în care Gabriela Vrânceanu Firea l-a avut invitat pe Ion Cristoiu. Jurnalistul a vorbit despre tichetele de masă pe care Ministerul Turismului vrea să le acorde. "Putem vorbi de cele două mari escrocherii care se pregătesc şi aici sunt foarte serios şi mă miră că hoţia e pe faţă. Avem o ordonanţă de urgenţă deja, atenţie, privind tichetele de vacanţă şi se pregăteşte, a anunţat domnul Vasile Blaga, o altă ordonanţă de urgenţă şi nu întâmplător apăs cu reabilitarea termică (...) Noi am strâns nişte bani, da? Ce facem cu banii? Îi dăm la... Ştiţi ce firme de turism vor avea dreptul, vor beneficia de tichetele de vacanţă? Cele avizate de de Ministerul Turismului. Zău? Nu toate. Trebuie să te duci la Ministerul Turismului să te avizeze doamna Udrea", a spus Ion Cristoiu.

Membrii CNA au purtat discuţii aprinse cu privire la emisiunile "La ordinea zilei" şi "Vorbe grele". În urma discuţiilor, CNA a decis să someze public postul Antena 2, pentru emisiunea "Vorbe grele", prezentată de Victor Ciutacu, în baza art. 71, alin. 1 (a) şi a alin. 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Somaţia a fost dată la propunerea Narcisei Iorga, membru al CNA, şi a fost votată de şase dintre cei 10 membri ai Consiliului prezenţi la şedinţă. O altă sancţiune propusă de Narcisa Iorga, cea de amendare a postului Antena 3 cu 5.000 de lei, nu a întrunit numărul de voturi necesar.

"Este nefericită imaginea unui ministru care se duce să înfulece la un bairam", a spus Dan Grigore, precizând că, la Zilele Marin Sorescu de la Craiova, s-au desfăşurat mai multe evenimente culturale, nu doar masa de la conacul lui Mircea Dinescu, la care ministrul Elena Udrea a participat.

"Un post de televiziune are dreptul la nişte comentarii, la nişte constatări", a mai spus Dan Grigore, precizând însă că nu agreează "limbajul domnului Ciutacu", făcând referire la fraza "doamna Udrea a ajuns ministră - că ministru e prea mult pentru ea". "Asta este o chestie de discriminare", a spus Dan Grigore, precizând că "spaţiul public nu este un stadion".

"Dacă eşti ministru, în primul rând trebuie să ai o piele puţin mai groasă (...) Dacă te duci la Zilele Marin Sorescu şi mergi la o petrecere particulară eşti expus şi supus atenţiei presei. Practic, în România nu mai există opoziţie politică. Singurul canal prin care Guvernul este criticat (...) este presa", a spus Christian Mititelu. El a precizat că nu trebuie "să facem o fixaţie pentru doamna Udrea". "Nu cred că a avut la nicio televiziune o acoperire favorabilă în privinţa participării la această acţiune", a spus el.

Declaraţiile lui Christian Mititelu au făcut-o însă pe Narcisa Iorga să afirme că este "siderată". "Dumneavoastră eraţi susţinătorul informării corecte, domnul Mititelu", i-a spus Narcisa Iorga lui Christian Mititelu. Ea a făcut referire la "informarea corectă" în emisiunile "La ordinea zilei" şi "Vorbe grele" în care s-a spus că "4 miliarde s-au cheltuit pentru Udrea", deşi tot bugetul pentru organizarea evenimentului a costat 4 miliarde de lei vechi, în timp ce cheltuielile pentru masa şi cazarea participanţilor la Zilele Marin Sorescu au fost de 700 de milioane de lei vechi.

"Este clar că nu este vorba de informare corectă (...) Informarea corectă era eventual că pe «chiolhan» s-au cheltuit 700 de milioane", a spus Narcisa Iorga.

Şi Gelu Trandafir a spus că "se transmite permanent o informaţie incorectă", aceea că pentru masa de la conacul lui Mircea Dinescu primăria Craiova a plătit 4 miliarde de lei vechi.

Grigore Zanc a avut însă o altă părere, în concordanţă cu Dan Grigore şi Christian Mititelu. "Toată problema este de a-ţi exprima o atitudine critică, fără a lansa atacuri la persoane. Orice opinii exprimate de posturi poate fi considerate ca atacuri, jigniri? (...) Mi se pare normal ca aceste opinii critice să fie exprimate", a spus Grigore Zanc. "Ceea ce reclamă (Ministerul Turismului, nr.) nu se confirmă", a precizat Zanc.

O poziţie similară a avut-o şi Mihai Mălaimare, care a spus că reclamaţia de la Ministerul Turismului nu are nicio legătură cu ce se spune în emisiuni. "Mi-e teamă că intrăm într-un joc neplăcut", a spus Mălaimare, precizând că în emisiunea "La ordinea zilei" se ia un punct de vedere al primarului Craiovei, care a organizat Zilele Marin Sorescu.

În cadrul discuţiilor, Narcisa Iorga a mai spus că se simte foarte "prost" pentru că în CNA se tratează politica fiecărui partid. "Îmi pare foarte rău că am ajuns să tratăm în CNA politica fiecărui partid. Eu mă simt foarte prost", a spus Iorga.

Acuzaţia a fost respinsă de Răsvan Popescu, preşedintele CNA. "Nu o tratăm" a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a mai spus că ministrul Elena Udrea este îndreptăţită să solicite un drept la replică postului Antena 3. În cazul în care postul nu-i acordă dreptul la replică, Elena Udrea poate să se adreseze din nou CNA, potrivit legislaţiei audiovizuale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici