Victor Stănculescu: La procesul soţilor Ceauşescu m-am simţit ca între două plutoane de execuţie

Victor Athanasie Stănculescu a mărturisit, joi seară, la Teatrul Odeon, că la procesul soţilor Ceauşescu s-a simţit ca între două plutoane de execuţie, evenimentul istoric de acum 20 de ani fiind prezentat în premieră în cadrul unui spectacol, la instituţia bucureşteană.

366 afișări
Imaginea articolului Victor Stănculescu: La procesul soţilor Ceauşescu m-am simţit ca între două plutoane de execuţie

Victor Stănculescu: La procesul soţilor Ceauşescu m-am simţit ca între două plutoane de execuţie (Imagine: Mediafax Foto)

Victor Athanasie Stănculescu a fost prezent la o masă rotundă care a avut loc după reprezentaţia spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceauşescu".

"Eram făcut trădător. Am simţit că eram între două plutoane de execuţie: ale forţei puterii şi ale revoluţiei", şi-a amintit Stănculescu. El a mai spus că, după 20 de ani, a trebuit să iasă afară în timpul reprezentaţiei, comparând forţa tragică a acesteia cu piesele lui Shakespeare. "A trebuit să mă rup în două şi să iau o hotărâre cu care să merg", a mai spus Stănculescu.

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a fost încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa în dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

Despre acest lucru, Stănculescu a declarat: "La Timişoara nu am comandat eu. La Timişoara nu am dat eu ordin să se tragă. La Timişoara era alt comandant (...) Mă întreb şi azi dacă sunt condamnat pentru Timişoara sau pentru proces", a mai spus fostul general.

Victor Athanasie Stănculescu a fost reîncarcerat pe 18 septembrie, după ce Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor la decizia de eliberare pentru un an a fostului general. Stănculescu fusese eliberat în 12 mai din Penitenciarul Jilava. Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis atunci eliberarea lui pe o perioadă de un an, pentru rezolvarea problemelor de sănătate.

Pe 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.

Mihai Chiţac a fost eliberat din arest în 18 septembrie, pentru trei luni, din motive medicale.

Fiind întrebat cum îi vede pe soţii Ceauşescu, Stănculescu a spus că îi percepe ca pe "nişte personaje tragice, care au reprezentat drama regimului trecut". Fostul general a spus că tragismul soţilor Ceauşescu, în momentul procesului, venea atât din faptul că aceştia au fost demni în faţa morţii, dar şi din faptul că aceştia nu au înţeles, totuşi, momentul istoric.

Victoria Cociaş, care a interpretat-o pe Elena Ceauşescu în spectacol, a spus că decizia cea mai grea a fost să accepte rolul, deoarece nu se putea apropia de aceasta. Până la urmă, actriţa a mărturisit că a văzut în soţia lui Ceauşescu, în acele momente, o femeie puternică "o femeie foarte aproape de bărbatul ei (...) era ca o leoaică". "Avea o forţă vitală", a declarat Victoria Cociaş despre Elena Ceauşescu din ultimele momente ale vieţii acesteia.

"Păcat că această forţă vitală a fost folosită în ultimele clipe", a replicat Stănculescu. Fostul general a declarat, de asemenea, că a avut impresia că, în timpul procesului, soţii Ceauşescu au crezut că el era acolo pentru a-i ajuta.

Stănculescu a spus că oamenii implicaţi în procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu au fost anunţaţi de numele acestora în ultimul moment, până atunci fiindu-le spus că este vorba de procesul "unor terorişti". În ceea ce priveşte clarificarea procesului Ceauşescu, Stănculescu a declarat: "Nu înţeleg de ce justiţia se împotriveşte să se facă exhumarea soţilor Ceauşescu". El a mai mărturisit că "sigur i-ar găsi" în cimitirul de la Ghencea.

"Mă întreb dacă în situaţia de atunci se găseau soluţii, după care legislaţie să mergem ca să rezolvăm cazul", a mai spus Stănculescu. Acesta a spus că, la 20 de ani de la Revoluţie, oamenii ar trebui să cunoască presiunile din exterior la care au fost supuşi cei implicaţi în evenimentele din decembrie 1989.

Întrebat dacă există un adevăr care ar putea să îl elibereze, Stănculescu a răspuns sec: "Probabil că moartea".

Masa rotundă de după spectacol a fost moderată de Rodica Culcer.

La 20 de ani după căderea Zidului Berlinului, Institutul Internaţional pentru Crimă Politică (IIPM) pune în scenă pentru prima dată o reconstituire a celui mai celebru proces al istoriei europene, în decoruri autentice.

Premiera absolută a spectacolului de teatru documentar "Ultimele ore ale lui Ceauşescu" a avut loc joi seară.

Cea de-a doua reprezentaţie va avea loc vineri, de la ora 19.00.

În spectacol joacă Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc, Mircea Rusu.

Imaginile procesului şi execuţia dictatorilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, în cea de-a doua zi de Crăciun din 1989, s-au imprimat adânc în subconştientul colectiv al mai multor generaţii din Vest care au urmărit evenimentele la televizor. Institutul Internaţional pentru Crimă Politică prezintă, 20 de ani mai târziu, acest eveniment istoric al Revoluţiei.

Spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceauşescu" ridică problema relaţiei dintre trecut şi prezent, în funcţie de puterea şi importanţa imaginilor prezentate de mass-media. Proiectul are ca scop reflectarea modului în care s-a scris istoria şi se bazează pe o documentare minuţioasă, având ca formă de punere în scenă reconstituirea.

Spectacolul despre ultimul şi cel mai celebru proces din istoria Europei a fost pus în scenă pe baza unor documente autentice audio şi video, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări la faţa locului şi a unei reconstituiri minuţioase a evenimentelor şi a decorului. Astfel, în urma cercetărilor, au rezultat şi numeroase discuţii cu participanţi la răsturnarea regimului şi la execuţia soţilor Ceauşescu. De aceea, dintre acestea au fost alese şase monologuri, ele constituind de fapt un inedit prolog al Procesului şi stabilind atmosfera din zilele Revoluţiei: un amestec de euforie, nesiguranţă şi sentiment de trădare.

Autor şi director al proiectului este Milo Rau.

La spectacolul de joi seară au mai fost prezenţi, printre alţii, regizorii Radu Gabrea şi Lucian Pintilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici