Videoclipul "Plec pe Marte", al lui Smiley şi Cheloo, nu incită la ură rasială, a decis CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis că videoclipul piesei "Plec pe Marte", al lui Smiley şi Cheloo, nu incită la ură rasială şi nu încalcă legislaţia audiovizuală, după cum susţine Alianţa Civică a Romilor din România, care a cerut, vineri, Consiliului interzicerea materialului.

712 afișări
Imaginea articolului Videoclipul "Plec pe Marte", al lui Smiley şi Cheloo, nu incită la ură rasială, a decis CNA

Videoclipul "Plec pe Marte", al lui Smiley şi Cheloo, nu incită la ură rasială, (Imagine: Captură video)

CNA a analizat în şedinţa de marţi plângerea pe care Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) a adresat-o, vineri, 26 martie, Consiliului referitor la videoclipul "Plec pe Marte".

ACRR a solicitat CNA să interzică videoclipul pe motiv că "promovează mesaje rasiste, ce incită la ură şi violenţă rasială", prin faptul că îl prezintă pe Cheloo purtând un tricou pe care este inscripţionat mesajul "White and Proud 14" (Alb şi Mândru 14). "Cifra «14», inscripţionată vizibil pe tricoul purtat de Cheloo în acest videoclip, poartă semnificaţii rasiste", spune, în plângerea sa, ACRR.

"E o prostie: sunt alb şi sunt mândru şi respect mândria negrilor de a fi negri, care e problema?", a spus membrul CNA Mihai Mălaimare.

Vicepreşedintele Ioan Onisei a remarcat că videoclipul poate fi analizat de CNA ţinând cont de articolul 40 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală". Tot el a remarcat că mesajul de pe tricoul lui Cheloo este "imposibil de citit" şi nu se poate vorbi de incitare la ură.

"Singura chestie e cu acel număr «14», dar nu e asociat cu nimic, nu e Garda de fier", a spus şi membrul CNA Gelu Trandafir, completat de Attila Szasz, care a spus că numărul nu este asociat cu nimic "în cultura noastră, dar în opinia celor care cunosc...".

Şi Narcisa Iorga, membru CNA, a fost de părere că textul "nu are nicio legătură cu rasismul", iar preşedintele CNA Răsvan Popescu a precizat că videoclipul nu incită la ură.

"Există vreo listă (a simbolurilor naziste, n.r.)? Pentru că, mâine, dacă mă trezesc cu un simbol în cap şi e nazist, e o problemă", a spus şi membra CNA Cristina Trepcea.

Ioan Onisei a propus ca CNA să răspundă ACRR că, în opinia Consiliului, videoclipul "nu incită la ură pe considerente de rasă" şi nu încalcă articolul 40 din Legea audiovizualului. De asemenea, CNA consideră că nu este de competenţa sa să analizeze acest caz şi recomandă ACRR să se adreseze Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Propunerea sa a fost aprobată de membrii CNA, cu opt voturi "pentru".

CNA a analizat şi în şedinţa din 25 martie videoclipul "Plec pe Marte" şi nu a constatat vreo încălcare a legislaţiei audiovizualului.

Potrivit Alianţei Civice a Romilor din România (ACRR), care a adresat CNA o plângere pe 26 martie, în videoclip, cântăreţul Cheloo poartă un tricou cu mesajul "White and Proud 14" (Alb şi Mândru 14), un "mesaj naţionalist extrem, ce a fost conceput şi promovat de către o organizaţie nazistă din SUA, «The Order»".

"Această organizaţie, care a fost blamată în SUA de către toate organizaţiile evreieşti, l-a avut printre membrii fondatori pe David Lane, lider neo-nazist care a fost condamnat de către instanţele americane la 190 de ani de închisoare, pentru asasinarea jurnalistului american de origine evreiască Alan Berg", spune ACRR, organizaţie care reuneşte 19 ONG-uri rome.

"Cifra «14», inscripţionată vizibil pe tricoul purtat de Cheloo în acest videoclip, poartă semnificaţii rasiste, concepute de către nazistul David Lane, care în formularea acestora s-a inspirat din ideile promovate de către Adolf Hitler în cartea sa, «Mein Kampf», primul volum, Capitolul 8. Cifra «14» emanată de David Lane semnifică următoarele 14 cuvinte: «We must secure the existence of our people and a future for white children» (Trebuie să asigurăm existenţa poporului nostru şi viitorul pentru copiii albi) sau «Because the beauty of the White Arian woman must not perish from the earth» (Pentru că frumuseţea femeii albe ariene nu trebuie să dispară de pe pământ)", se mai spune în comunicatul ACRR.

Organizaţia consideră că "promovarea mesajelor ce incită la violenţă şi ură rasială aduc atingere minorităţilor romă şi evreieşti şi reprezintă o încălcare a prevederilor OUG nr.31/ 2002, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii".

"Pentru aceste considerente, ACRR a solicitat membrilor CNA să interzică difuzarea acestui videoclip, care nu face altceva decât să promoveze mesaje naziste, care incită la violenţă rasială", precizează ACRR.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că membrii Consiliului vor analiza reclamaţia Alianţei Civice a Romilor. "Plângerea lor va fi analizată de Consiliu în perioada care urmează. Noi am mai avut o vizionare a videoclipului la plângerea unei alte persoane, care reclama faptul că unul dintre interpreţi purta un tricou cu un simbol nazist. Consiliul nu a ajuns la concluzia că semnul respectiv (I4, n.r.) ar reprezenta o încălcare a legislaţiei audiovizualului. Semnul respectiv nu este cunoscut în România şi nu este asociat de public cu vreun simbol fascist, nu este asociat în mentalul colectiv cu vreun simbol nazist", a spus Răsvan Popescu.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, Smiley a spus că nu este rasist şi nu a vrut să deranjeze pe nimeni când a lansat acest videoclip. "O să îl cenzurăm, probabil. Când l-am lansat nu am vrut să deranjez pe nimeni, pentru că nu sunt rasist", a mai spus Smiley.

Smiley feat. Cheloo - Plec pe Marte [Official video HD] de pe tare.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici