Violonistul Alexandru Tomescu este elogiat de presa portugheză. "Un talent extraordinar în mâinile căruia se află patrimoniu românesc"

Prezenţa lui Alexandru Tomescu în premieră în Portugalia, unde a susţinut două concerte, marţi şi miercuri, la Aveiro şi Lisabona, este reflectată, pe o pagină, într-unul dintre principalele cotidiane din această ţară, Publico, în care apare şi un interviu cu violonistul român.

353 afișări
Imaginea articolului Violonistul Alexandru Tomescu este elogiat de presa portugheză. "Un talent extraordinar în mâinile căruia se află patrimoniu românesc"

Violonistul Alexandru Tomescu este elogiat de presa portugheză. "Un talent extraordinar în mâinile căruia se află patrimoniu românesc"

Premiera portugheză a lui Alexandru Tomescu şi a celebrei sale viori Stradivarius Elder - Voicu 1702 a avut loc marţi seară în Auditoriul Rectoratului Universităţii din Aveiro, iar miercuri, de la ora 22.00, el a cântat la Lisabona în cadrul Festivalului ao Largo (Largo de São Carlos), a anunţat Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei, care a prilejuit aceast eveniment.

"Alexandru Tomescu este un talent extraordinar în mâinile căruia se află patrimoniu românesc", titrează cotidianul naţional Publico, pe una din paginile de cultură, care îi este dedicată în întregime violonistului român.

"Este cel de-al cincilea turneu pe care Alexandru Tomescu, în vârstă de 35 ani, îl întreprinde cu vioara sa, care a aparţinut cândva lui Ion Voicu (1923 - 1997), fondatorul Orchestrei de Cameră din Bucureşti. Ar putea fi chiar ultimul, întrucât a primit vioara din secolul al XVIII-lea pentru o perioadă de cinci ani, în urma unui concurs organizat în 2007 de către Guvernul român, şi ar trebui, în principiu, s-o înapoieze. (...) Nu cunoaşte Portugalia şi nici nu-şi închipuie cum ar putea reacţiona publicul la concertul din această seară, dar ne spune că doar aşa ai parte de surprize", nota cotidianul portughez.

"Am încercat să aflu câte ceva despre Lisabona şi despre oamenii de aici, dar nu asta mă îngrijorează foarte mult, pentru că ştiu că ceea ce mă leagă de public este muzica şi în această privinţă ne înţelegem", spune Tomescu, citat de Publico.

"Nu există o reţetă unică pentru a cuceri publicul, dar îmi place să cred că spectacolul pe care îl susţin nu este doar un concert în plus", mai spune el fără să ascundă totuşi presiunea pe care o resimte pentru faptul că este definit ca "liderul tinerei generaţii de violonişti români", aşa cum l-a prezentat ICR Lisabona.

În interviul pe care l-a acordat cotidanului portughez, Tomescu a mai spus că a devenit muzician profesionist împotriva voinţei părinţilor.

"Nu voiau pentru că ştiau că e un domeniu în care se pătrunde greu, mai ales în România comunistă, unde nu exista nici un fel de sprijin financiar şi de unde ieşeai cu greu din ţară". Tomescu şi-a adus aminte că a fost nevoit să refuze multe invitaţii la începutul carierei lui.

"Să studiezi muzica clasică în acea perioadă era aproape sinucidere, a fost foarte frustrant", a mai declarat Tomescu, menţionând totuşi că după multă luptă "lucrurile au început să se întample de la sine".

"Azi e mai uşor şi muzica clasică e un domeniu cu o valoare recunoscută, dar în România mai sunt multe de făcut", a spus violonistul, referindu-se la lipsa infrastructurii. "Nu există săli bune pentru un concert", dă exemplu violonistul, care este şi preşedintele Fundaţiei Remember Enescu, înfiinţată de părinţii lui şi care are drept scop principal susţinerea tinerilor muzicieni, prin burse de formare.

În ciuda faptului că are doar 35 de ani, Alexandru Tomescu are în palmaresul lui diverse premii obţinute în România şi multe altele la nivel internaţional. A câştigat concursul Niccolo Paganini în Italia, Pablo Sarasate în Spania şi Marguerite Long-Jacques Thibaud în Franţa. În ultimii ani a urcat pe scene emblematice: Carnegie Hall din New Yorque sau Théâtre des Champs Élysées din Paris.
Cariera sa a început pe când avea doar opt ani şi a dat primul său concert. Fiu de muzicieni, a început studiul vioarei cu mama sa, Mihaela Tomescu, violonistă şi ea, mai notează cotidianul portughez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici