Violonistul Alexandru Tomescu va susţine concertul "Paganini, înger sau demon?" în Noua Zeelandă

Violonistul Alexandru Tomescu va concerta pentru prima dată în Noua Zeelandă, la Auckland Town Hall - Chamber Concert, pe 13 noiembrie, interpretând arii de Paganini la celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu.

213 afișări
Imaginea articolului Violonistul Alexandru Tomescu va susţine concertul "Paganini, înger sau demon?" în Noua Zeelandă

Violonistul Alexandru Tomescu va susţine concertul "Paganini, înger sau demon?" în Noua Zeelandă (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Intitulat "Paganini, înger sau demon?", concertul va include "Integrala Capriciilor" de Paganini, considerată cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

Pe lângă regalul muzical, spectatorii se vor bucura de o proiecţie multimedia semnată Oana Drăgulinescu - imaginile redau fie momente în care Alexandru Tomescu repetă la vioară, fie diferite etape ale construirii unei viori.

Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu revista Pagini Româneşti în Noua Zeelandă.

"Pregătirea acestei integrale a «Capriciilor» de Paganini a fost o revelaţie pentru mine", spune violonistul Alexandru Tomescu. "Nu este vorba despre revelarea secretelor tehnice ale viorii, ci în primul rând descoperirea lui Paganini în toată sinceritatea exprimării sale. Paganini pur şi simplu; dincolo de demon, dincolo de înger, am descoperit un om de o sensibilitate copleşitoare", mai afirmă Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul dintre exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Interpretările sale pasionale, dublate de o tehnică impecabilă, poezie şi sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America şi Asia. Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio din 2002, a susţinut concerte şi recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théatre des Champs Elysées şi Théatre Chatelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, în compania unor dirijori renumiţi: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev.

Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca, în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, să formeze Romanian Piano Trio. În septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici