Vizită cu ghidaj gratuit la expoziţia MNAR de gravură japoneză din epoca Meiji

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) organizează, pe 29 august, o vizită cu ghidaj gratuit, în cadrul expoziţiei "Călătorie la curtea shogunală. Toyohara Chikanobu (1838-1912). Gravură japoneză din epoca Meiji".

167 afișări
Imaginea articolului Vizită cu ghidaj gratuit la expoziţia MNAR de gravură japoneză din epoca Meiji

Vizită cu ghidaj gratuit la expoziţia MNAR de gravură japoneză din epoca Meiji

Potrivit MNAR, ghidul expoziţiei va fi Carmen Brad, curatorul expoziţiei şi specialistă în arta extrem orientală.

Participarea la eveniment se face pe bază de programare telefonică sau prin email, participanţii urmând să plătească doar biletul de intrare în expoziţie (4.00 lei), fără taxa de ghidaj obişnuită.

Deschisă până pe 3 septembrie 2008, expoziţia cuprinde o selecţie de opere aparţinând unui artist aproape uitat, Toyohara Chikanobu (1838 - 1912), un gravor important al epocii Meiji (1868 - 1912), a cărui creaţie a început abia acum să fie revalorizată şi atent studiată de către cercetători.

Sunt prezentate gravurile care alcătuiesc o serie faimoasă intitulată "Chiyoda no on-omote (Scene din afara Palatului Chiyoda)".

Publicată în anul 1897, seria ilustrează diverse evenimente, ceremonii şi activităţi de la curtea shogunală din capitala Edo (Tokyo de astăzi), dintr-o perioadă anterioară epocii Meiji.

Muzeul Naţional de Artă al României păstrează în colecţiile sale 30 de tripticuri din cele 32 cât cuprinde în total seria, precum şi dipticul pe care este imprimat cuprinsul.

Seria de gravuri prezentată în expoziţie, singulară în cadrul creaţiei lui Chikanobu, este caracterizată printr-o manieră grafică apropiată stilistic de desenul european, ceea ce o face mai accesibilă publicului occidental.

Cu toate acestea, imaginea păstrează nealterate precizia desenului şi decorativismul propriu stilului nipon.

Câteva scene reprezentate în această serie se desfăşoară în zona omote a Palatului Chiyoda, dedicată strict primirilor oficiale, ceremoniilor şi audienţelor.

Având în vedere că ultimul shogun, Tokugawa Yoshinobu, nu a locuit în palatul Chiyoda, lucrările pot fi interpretate drept o nostalgică restituire a unui trecut glorios, definitiv apus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici