Vochiţoiu: Iniţiativa privind o indemnizaţie de 50% la pensie pentru ziarişti - o acţiune reparatorie

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că iniţiativa sa legislativă depusă în Parlament, care presupune ca ziariştii membri ai unei asociaţii de profil să primească o indemnizaţie de 50% la pensie, constituie o acţiune reparatorie pentru cei care lucrează în presă.

573 afişări
Imaginea articolului Vochiţoiu: Iniţiativa privind o indemnizaţie de 50% la pensie pentru ziarişti - o acţiune reparatorie

Vochiţoiu: Iniţiativa privind o indemnizaţie de 50% la pensie pentru ziarişti - o acţiune reparatorie (Imagine: Senat)

Senatorul UNPR susţine că a iniţiat această propunere legislativă ca o ”acţiune reparatorie” pentru cei care lucreză în mass-media.

Iniţiativa a fost depusă în aceeaşi zi cu proiectul de lege care reglementează pensiile speciale ale parlamentarilor.

”Este vorba de completarea unei legi care produce efecte de aproape zece ani în România, deci nu este originală ideea, dar, în urma discuţiilor cu Uniunea Jurnaliştilor din România, am cerut şi părearea celor de la Academia Română şi s-a ajuns la concluzia că şi actul ziaristului este un act de creaţie. În concluzie, şi ziaristul, alături de muzician, de artistul plastic, poate să primească şi este bine să primească acea indemnizaţie de 50% la pensia pe care o are, în baza asigurărilor sociale, de-a lungul activităţii sale”, a arătat Haralambie Vochițoiu.

Potrivit senatorului UNPR, ”meseria de jurnalist este cel puţin la fel de solicitantă, dacă nu chiar mai grea, şi sunt ziarişti care mor în timpul exercitării acestei meserii şi nu întotdeauna au un contract de muncă prin care să contribuie la asigurările sociale.

”Atunci, te trezeşti la bătrâneţe, la 65 de ani, cu o pensie foarte mică, şi atunci această completare de 50% este binevenită pentru toţi ziariştii din România. Am auzit voci care m-au criticat (..) Să nu îşi facă probleme, că nu îi va hărţui nimeni să îi caute cu bani pe acasă. Această indemnizaţie va fi pe bază de cerere, deci cei care nu au nevoie de ea nu trebuie să o ceară”, a mai spus senatorul UNPR.

Întrebat de ce iniţiativa legislativă a fost depusă în ceeaşi zi cu cea care prevede pensii speciale pentru parlamentari, Vochiţoiu a susţinut că este vorba doar de o coincidenţă. ”Alţii s-au ocupat de legea cu pensiile parlamentarilor, habar nu am avut. Eu am semnat acea iniţiativă acum o lună, două, când era în faza de proiect”.

Proiectul de lege înregistrat la Senat în aceeaşi zi cu propunerea legislativă care prevede o indemnizaţie specială pentru parlamentari, la finalul mandatului, vizează completarea Legii nr. 8/2006, astfel încât şi reprezentanţii mass-media sa beneficieze de o indemnizaţe de 50% din pensie, în baza asigurării în sistemul public de pensii.

Astfel, potrivit iniţiativei legislative, se propune introducerea unui nou alineat la articolul 1 din legea nr. 8/2006, privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică: "În inţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică".

Legea nr. 8/2006 reglementează dreptul la o indemnizaţie lunară în beneficial pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Prin hotărârea Guvernului nr.1650/2006, au fost aprobate normele metodologice de aplicare a legii nr. 8/2006, stabilindu-se că, în înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recvunoscute ca persoane juridice de utilitate ublică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literale, arhitecturale, teatrale şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.

”Având în vedere că a fost omisă creaţia jurnalistică, Uniunea Ziariştilor din România s-a adresat în acest sens Academiei Române, iar răspunsul primit de la Secretarul General al Academiei Române a fost următorul: "Secţia de Filologie şi Literatură şi Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, unde preşedinţi sunt academicienii Eugen Simion şi Răzvan Teodorescu, au opinat că actul jurnalistic, publicistic din presa scrisă şi cea audiovizuală constituie un act de creaţie a jurnalistului, când produsul jurnalistic este de calitate şi respectă Codul deontologic al profesiei de jurnalist”, se mai menţionează în expunerea de motive.

Iniţiativa legislativă este semnată de mai mulţi parlamentari PSD şi UNPR.: Agrigoroaei Ionel - senator PSD; Bujor Dumitru-Marcel - senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Butnaru Florinel - senator PSD; Chelaru Ioan - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurenţiu-Florian - senator PSD; Constantinescu Florin - senator PSD; Cordoş Alexandru - senator PSD; Coste Marius - senator PSD; Dumitrescu Florinel - senator PSD; Duruţ Aurel - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Firea Gabriela - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR; Lazăr Sorin-Constantin - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Alfred-Laurenţiu-Antonio - senator PC; Mohanu Nicolae - senator PSD; Oprea Gabriel - senator UNPR; Păunescu Teiu - senator UNPR; Pop Gheorghe - senator PSD; Popa Constantin - senator UNPR; Rogojan Mihai-Ciprian - senator UNPR; Savu Daniel - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Suciu Matei - senator PSD; Toma Ion - senator UNPR; Vasiliev Marian - senator UNPR; Vochiţoiu Haralambie - senator UNPR; Bogdănici Camelia-Margareta - deputat UNPR; Bucur Constantin-Alin - deputat UNPR; Caloianu Mario-Ernest - deputat UNPR; Chebac Eugen - deputat UNPR; Mihăilă Ioan - deputat UNPR; Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Niculae Aurel - deputat UNPR; Răducanu Ion - deputat UNPR; Sefer Cristian-George - deputat UNPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici