"Voci din România", prezente la Târgul de Carte Bok & Bibliotek

Mircea Cărtărescu şi Herta Müller, alături de Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu şi Elena Vlădăreanu, vor participa la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, organizat în perioada 25 - 28 septembrie, unde România este expozant, informează ICR Stockholm.

24 afișări
Imaginea articolului "Voci din România", prezente la Târgul de Carte Bok & Bibliotek

"Voci din România", prezente la Târgul de Carte Bok & Bibliotek (Imagine: Mediafax Foto)

Participarea românească, care se va desfăşura sub titulatura "Voci din România", este concepută şi organizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm.

Târgul se adresează publicului larg şi are drept componente principale prezentarea şi vânzarea de carte, în special în limba suedeză, dar şi un amplu program de seminarii şi discuţii pe teme literare, sociale şi politice.

Participarea ICR Stockholm la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg constă într-un stand cu traduceri din literatura română în limba suedeză şi în limbi de circulaţie internaţională, lansarea celor mai recente apariţii de titluri româneşti în limba suedeză, lecturi de poezie, o expoziţie foto cu portrete de scriitori români şi un catalog al expoziţiei.

De asemenea, ICR Stockholm va organiza şapte seminarii pe subiecte de actualitate, având ca invitaţi personalităţi ale societăţii civile din România, Suedia, Letonia şi Marea Britanie, cum ar fi scriitorii şi jurnaliştii suedezi Göran Rosenberg şi Richard Swartz, fostul preşedinte al Letoniei ,Vaira Vīķe-Freiberga, şi scriitoarea britanică de origine sârbă Vesna Goldsworthy.

Sigla "Voci din România" a fost concepută de artistul Dan Perjovschi.

"Este o mare onoare pentru noi să putem participa la acest târg de prestigiu cu o contribuţie atât de însemnată. De la înfiinţarea sa, în 1985, târgul a fost vizitat de nume răsunătoare ale literaturii mondiale, printre care Joseph Brodsky, Nadine Gordimer, Seamus Heaney, Günter Grass, José Saramago, Dario Fo, Orhan Pamuk şi Doris Lessing.", a declarat Dan Shafran, director al Institutului Cultural Român de la Stockholm.

"Sperăm ca prin această participare să sporim interesul publicului suedez pentru cultura română şi să nuanţăm imaginea acestuia despre România, dar, mai ales, să determinăm editurile suedeze să publice noi titluri din literatura română, în special din cea contemporană,", a mai adăugat acesta.

Totodată, ICR Stockholm organizează pe perioada târgului şi o expoziţie cu portrete de scriitori români realizate de fotografii suedezi Cato Lein şi Lüfti Özkök.

Expoziţia cuprinde fotografii realizate în perioada 1962 - 2008, la Bucureşti, Stockholm şi în diverse alte oraşe din Europa, reprezentând 25 de personalităţi literare româneşti, printre care Gabriela Adameşteanu, Nina Cassian, Mircea Cărtărescu, Paul Celan, Emil Cioran, Denisa Comănescu, Filip Florian, Eugène Ionesco, Nora Iuga, Gabriela Melinescu, Ioan Es Pop, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Grete Tartler şi Tristan Tzara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici