Volume ale unor autori români contemporani, incluse în biblioteca Universităţii din Iowa

Trei volume scrise de autori români contemporani au fost incluse în biblioteca Universităţii din Iowa şi în colecţia de la Shambaugh House, sediul celui mai prestigios program de rezidenţe literare internaţionale din Statele Unite ale Americii, The International Writing Program (IWP).

304 afișări
Imaginea articolului Volume ale unor autori români contemporani, incluse în biblioteca Universităţii din Iowa

Volume ale unor autori români contemporani, incluse în biblioteca Universităţii din Iowa (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Cărţile care au ajuns în Statele Unite ale Americii sunt "Retrovizor", de Răzvan Pricop, "Cu dricul pe contrasens", de Octavian Perpelea, şi "Într-un pat, sub cearşaful alb", de Andra Rotaru, publicate la Editura frACTalia, în anul 2015, potrivit site-ului Agenţiei de Carte.

De asemenea, textele celor trei autori români sunt traduse şi dezbătute în cadrul programului de masterat de traduceri al Universităţii din Iowa.

Astfel, comunitatea românească din Iowa, dar şi studenţii sau scriitorii internaţionali, care studiază sau vor fi bursieri în Iowa, vor avea acces la volume ale scriitorilor români.

În anul 2014, IWP a selectat-o pe scriitoarea Andra Rotaru, care a primit bursele The International Writing Program (Iowa), Annual Outreach Fellowship (University of Iowa) şi Ragdale Residency, Chicago.

The International Writing Program (IWP) a fost înfiinţat în anul 1967, cu scopul de a aduce împreună o varietate de scriitori internaţionali şi, totodată, de a examina tendinţele actuale în literatura mondială.

Aproape 50 de ani mai târziu, rezidenţa IWP a devenit cea mai veche şi cea mai extinsă din lume, găzduind peste 1.400 de scriitori din peste 130 de ţări la Universitatea din Iowa - o instituţie americană de cercetare de prestigiu, recunoscută la nivel mondial pentru programele de scriere. De asemenea, Iowa a fost desemnat Oraş al Literaturii UNESCO.

The International Writing Program (IWP) reprezintă o platformă unică pentru literaturile lumii, care conectează scriitori consacraţi din toată lumea, aduce literatura internaţională în sălile de curs, introduce scriitori americani în alte culturi prin tururi de lecturi şi funcţionează ca un schimb reciproc pentru informaţiile literare de actualitate şi multiplele materiale pedagogice sau de arhivă.

Rezidenţa este concepută pentru scriitori consacraţi sau în plină ascensiune - poeţi, scriitori de ficţiune sau de non-ficţiune şi dramaturgi. Rezidenţa oferă scriitorilor timp, într-un cadru destinat eforturilor lor, pentru producţia literară. Îi introduce, de asemenea, în nucleul social şi cultural al Statelor Unite, le oferă posibilitatea să ia parte la viaţa universitară americană şi le creează oportunităţi de a contribui la cursurile de literatură din cadrul Universităţii din Iowa şi din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici