Volumul "Ludovic Spiess", lansat în deschiderea Festivalului "George Enescu"

Volumul "Ludovic Spiess", semnat de criticul muzical Costin Popa, va fi lansat duminică, la sfârşitul conferinţei de presă din deschiderea Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", care va avea loc în foaierul Operei Naţionale Bucureşti, informează editura Curtea Veche.

150 afișări
Imaginea articolului Volumul "Ludovic Spiess", lansat în deschiderea Festivalului "George Enescu"

Volumul "Ludovic Spiess", lansat în deschiderea Festivalului "George Enescu" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

La lansare vor vorbi Ioan Holender, director al Operei de Stat din Viena şi director al festivalului, Smaranda Oţeanu-Bunea - critic muzical, Mihaela Moroşanu - redactor-şef la Curtea Veche Publishing şi autorul cărţii, Costin Popa.

Marele tenor Ludovic Spiess (1938 - 2006) a fost unul dintre cei mai iluştri artişti de operă români din toate timpurile, activitatea lui desfăşurându-se atât pe cele mai renumite scene ale lumii (Opera din Viena, Scala din Milano, Metropolitan din New York, Covent Garden din Londra, Colón din Buenos Aires, Festivalul de la Salzburg etc.), cât şi în teatrele lirice româneşti.

Cei mai faimoşi artişti din epocă i-au fost parteneri, de la Birgit Nilsson la Nicolae Herlea, de la Christa Ludwig la Elena Cernei, de la Montserrat Caballé la Maria Slătinaru, de la Piero Cappuccilli şi Nicolai Ghiaurov la David Ohanesian şi Dan Iordăchescu.

Celebri dirijori, precum Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Josef Krips, Karl Bőhm, Riccardo Muti şi mulţi alţii, au condus spectacolele şi concertele sale. Ludovic Spiess a fost comparat în presa timpului cu tenori de legendă precum Enrico Caruso, Beniamino Gigli, Aureliano Pertile, Leo Slezak, Mario del Monaco.

Foarte solid documentat, volumul tratează parcursul carierei lui Ludovic Spiess, rolurile jucate pe scenele de operă şi concert, oferind, totodată, o analiză estetică vocal-scenică a interpretării acestora.

Cartea conţine, de asemenea, un bogat material ilustrativ (600 de fotografii din spectacole sau cu caracter personal, programe de sală, afişe etc.), un text autobiografic despre anii copilăriei şi ai adolescenţei, scris de tenor în ultimele luni de viaţă, amintiri despre marele artist împărtăşite de personalităţi ale lumii artistice (Ioan Holender, Christa Ludwig, Lucia Stănescu, Maria Slătinaru-Nistor, Eugenia Moldoveanu, Giuseppe Taddei, Gian Piero Mastromei, Berislav Klobuĉar, Leopold Hager, Georges Prêtre, Carol Litvin).

Caiete cu partituri de Enescu, oferite de ICR participanţilor

Caiete cu partituri ale unor compoziţii enesciene, publicate de Editura Institutului Cultural Român (ICR), vor fi oferite de institut participanţilor la Concursul Internaţional "George Enescu" în paralel cu festivalul, în memoria marelui compozitor.

Cele şase caiete, editate în anul 2005, conţin piese din tinereţea compozitorului George Enescu, care nu au mai fost publicate, compuse între anii 1895 şi 1951. Cărţile au şi o prefaţă-argument trilingvă (română-franceză-engleză), semnată de pianista Ilinca Dumitrescu.

Tipărirea partiturilor reprezintă o iniţiativă a reputatului violonist Sherban Lupu, interpret al creaţiei enesciene şi profesor român stabilit în SUA.

Manuscrisele reproduse în aceste caiete se află în arhiva Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti.

ICR va mai oferi concurenţilor şi alte volume dedicate personalităţii marelui compozitor, pe lângă caietele de partituri publicate într-o colecţie de Editura ICR.

La concertele din Festivalul "George Enescu", care vor avea loc la Sala Palatului, va fi organizat un stand de carte ICR, unde publicul va fi aşteptat cu promoţii.

Institutul Cultural Român a organizat în primăvara acestui an un turneu de promovare a Festivalului "George Enescu" în mediile muzicale europene.

Turneul a inclus oraşele Bruxelles, Paris, Londra, Roma, Viena şi Berlin, unde au fost organizate conferinţe de presă şi au fost prezentate filme documentare şi recitaluri la care au participat muzicieni români laureaţi ai Concursului Internaţional "George Enescu", precum şi prestigioşi interpreţi străini.

În perioada 30 august - 26 septembrie va avea loc cea de a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu".

Evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Român, Societatea Româna de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune.

Înscrierile la Concursul Internaţional "George Enescu" au depăşit cifrele înregistrate la ediţia trecută, din 2007, un număr de 77 de concurenţi înregistrându-se în competiţia de Vioară, 84 de concurenţi, în competiţia de Pian, 180 de lucrări fiind înscrise în secţiunea Compoziţie.

La cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" vor participa 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de cameră, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişti în concerte şi şase solişti în recital. Această ediţie include şi o secţiune nouă, cu prelucrări jazz ale unor piese clasice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici