Yoko Ono, premiată pentru întreaga carieră la Bienala de la Veneţia

Artiştii avangardişti Yoko Ono şi John Baldessari vor fi recompensaţi cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Bienala de artă contemporană de la Veneţia (7 iunie - 22 noiembrie), pentru operele lor care "au revoluţionat limbajul artei", potrivit organizatorilor.

115 afișări
Imaginea articolului Yoko Ono, premiată pentru întreaga carieră la Bienala de la Veneţia

Yoko Ono, premiată la Bienala de artă contemporană de la Veneţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mostra a dorit să "recompenseze doi artişti ale căror opere avangardiste au deschis noi posibilităţi de exprimare poetică, conceptuală şi socială pentru profesioniştii din lumea întreagă", a declarat criticul de artă şi filosoful Daniel Brinbaum, ce face parte din comitetul de organizare a celei de-a 53-a ediţii a Bienalei.

Premiile Leul de Aur vor fi înmânate pe 6 iunie, în timpul ceremoniei de inaugurare a Mostrei.

Bienala de artă contemporană din acest an îşi propune să evidenţieze procesul de creaţie a operelor ce vor fi expuse, pentru a se delimita de "expunerile tradiţionale de tip muzeu".

În 2007, Leul de Aur al Bienalei de artă contemporană a fost decernat fotografului Malick Sidibé, din Mali, pentru întreaga lui operă artistică, acest premiu fiind o premieră pentru continentul african.

Yoko Ono, în vârstă de 76 de ani, fosta parteneră de viaţă a lui John Lennon, este considerată "o pionieră a conceptului de «art-performance» şi una dintre cele mai influente artiste", potrivit organizatorilor.

Chiar înainte să devină "o legendă a culturii pop, ea dezvoltat modele artistice care au marcat lumea", precizează organizatorii Bienalei.

John Baldessari, un californian în vârstă de 78 de ani, este un artist conceptual, "care a inventat un limbaj vizual specific" şi a realizat "un număr excepţional de lucrări".

Citeşte şi:

Rezidenţă artistică la Bienala de la Veneţia, oferită de ICR

"Seducţia Intervalului" reprezintă România la Bienala de la Veneţia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici