YouTube România, aproape de lansare. Ce spun compozitorii despre banii pe care îi vor primi pentru melodiile lor

Grupul Google pregăteşte lansarea YouTube România, aşteptată cu mare interes de compozitorii români, care urmează să primească bani pentru videoclipurile încărcate pe acest site, în baza unui contract semnat, pe 6 martie, între Google Ireland Limited şi UCMR-ADA.

2402 afișări
Imaginea articolului YouTube România, aproape de lansare. Ce spun compozitorii despre banii pe care îi vor primi pentru melodiile lor

YouTube România, aproape de lansare. Ce spun compozitorii despre banii pe care îi vor primi pentru melodiile lor

Organismul de gestiune a drepturilor de autor Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA), care reprezintă pe teritoriul României 7.800-7.900 de compozitori şi textieri de muzică, şi-a informat membrii că, pe 6 martie, a semnat cu Google Ireland Limited o "Autorizaţie licenţă neexclusivă de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros" pentru site-ul YouTube.

"Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obţinut pentru membrii săi dreptul de a colecta remuneraţii, pentru utilizările operelor muzicale pe internet, pe site-ul YouTube, prin streaming", se spune în anunţul UCMR-ADA.

Organismul de gestiune a drepturilor de autor îşi atenţionează membrii că "data intrării în vigoare a autorizaţiei-licenţă neexclusivă este data lansării platformei YouTube-România". "Această dată este stabilită de partenerii noştri de la Google, iar modalitatea de comunicare către public va fi, cu siguranţă, una de impact mediatic", precizează UCMR-ADA.

Contactaţi de MEDIAFAX şi întrebaţi când va fi lansată versiunea locală a YouTube, reprezentanţii Google România au dezvăluit interesul de a aduce noi servicii pentru utilizatorii şi companiile din România.

"YouTube a devenit una dintre cele mai populare platforme de divertisment prin care oamenii pot interacţiona, viziona şi încărca conţinut video, inclusiv în România. Ne bucurăm să aducem noi servicii pentru utilizatorii şi companiile din ţara noastră, pentru a înlesni accesul la cât mai mult conţinut local, dar momentan nu avem mai multe detalii să oferim", au declarat reprezentanţii Google România.

Este de aşteptat ca prin lansarea YouTube România publicul să aibă acces mai uşor la un conţinut localizat, însă cei interesaţi vor putea accesa în continuare varianta internaţională a YouTube.

Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că lansarea versiunii YouTube România va avea loc în acest an.

Pe de altă parte, cântăreţii par a fi cei mai interesaţi de lansarea versiunii localizate a YouTube, deoarece - în baza contractului semnat între UCMR-ADA şi Google - vor putea să încaseze bani pentru melodiile lor care vor fi postate pe YouTube România. Însă la fel cum nu se cunoaşte încă data oficială de lansare a YouTube România, nici UCMR-ADA nu a comunicat detaliile legate de procentele pe care le va încasa de la YouTube pentru membrii săi.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii UCMR-ADA au refuzat să dea detalii din contract şi au invocat clauzele de confidenţialitate impuse de Google.

Surse din industrie au declarat, pentru MEDIAFAX, că există o metodologie pentru utilizarea operelor muzicale pe internet şi, în baza acesteia, compozitorii români vor primi un procent din veniturile pe care le va realiza YouTube România. Conform aceloraşi surse, acest procent ar fi în jur de 5%.

Lansarea YouTube România este văzută ca un fapt pozitiv de compozitorii români, având în vedere că mulţi dintre ei spun că nu au primit până acum bani pentru difuzarea melodiilor lor pe site-ul internaţional YouTube.

Astfel, compozitorul Mihai Ogăşanu a declarat că lansarea YouTube România este "un lucru foarte bun", pentru că este ceva "gândit şi dorit de mult" de către cei care deţineau drepturile pentru melodiile postate pe YouTube.com.

"Este o idee foarte bună, pentru că în felul acesta se pot gestiona drepturile mult mai bine, în ceea ce priveşte colaborarea dintre UCMR-ADA şi YouTube România. Cred că şi artiştii români îşi vor pune piesele pe YouTube România. Mi se pare un lucru foarte bun, nu ştiam exact rezultatele demersului (...) E foarte bine pentru noi, pentru artişti, pentru compozitori şi textieri, cei care sunt în spatele melodiilor, şi bineînţeles pentru imagine, mai departe, bănuiesc că vor negocia şi alte organisme de gestiune colectivă (cu YouTube, n.r.). Pentru că pe YouTube România nu va fi doar muzică, ne putem aştepta şi la conţinut cinematografic autohton", a spus Mihai Ogăşanu.

Întrebat dacă a încasat vreodată bani din drepturi de autor în urma melodiilor compuse de el şi postate pe site-ul internaţional YouTube, Mihai Ogăşanu a spus: "Nu am cunoştinţă de acest lucru".

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a declarat pentru MEDIAFAX că nu ştia despre contractul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube România. El a precizat însă că UCMR-ADA a început să colecteze drepturile de autor şi de pe online. "Faţă de acum cinci-şase-şapte ani, au început să se mai strângă nişte bănuţi", a spus Călin Goia, precizând însă că situaţia în România este foarte departe de ceea ce se întâmplă la nivel internaţional, unde artiştii pot să trăiască foarte bine din drepturile de autor care li se cuvin.

Pe de altă parte, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, a declarat pentru MEDIAFAX că parteneriatul semnat de UCMR-ADA este binevenit. "Încă nu se ştie când va fi lansat YouTube România, dar e binevenit. Nu ştiu nici cum o să se monitorizeze exact, cum o să se împartă veniturile", a spus Cornel Ilie. El a precizat că, până în prezent, trupa Vunk nu a încasat bani de la YouTube.com pentru melodiile sale.

Florin Grozea, fondatorul trupei Hi-Q, compozitor, textier şi consilier în drepturi de autor, după cum se prezintă pe blogul personal, este cel care a făcut iniţial publică informaţia că UCMR-ADA va colecta drepturi de autor de pe YouTube. El a declarat, într-un interviu pentru manafu.ro, că "autorii, compozitorii, textierii şi casele de discuri vor primi în sfârşit drepturi de autor din utilizarea muzicii lor pe YouTube", cel mai mare site cu muzică din lume.

"Veniturile din publicitate se vor împărţi după un algoritm stabilit prin acest acord şi o parte din banii câştigaţi de YouTube în România se vor duce la autorii români (şi străini). Nu s-au publicat detalii despre contract, dar probabil că autorii români vor lua (prin intermediul UCMR-ADA) între 5 şi 10% din veniturile YouTube realizate pe teritoriul României. Procente asemănătoare plătesc şi radiourile, televiziunile şi alţi utilizatori ai muzicii în România (conform negocierilor directe dintre UCMR-ADA şi asociaţiile care reprezintă aceste companii media)", a explicat Florin Grozea.

Contactat de MEDIAFAX, Dan Popi, cel care conduce casa de discuri Cat Music, a declarat că vede acordul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube România, ca pe "un pas esenţial". "Regret că a durat atât de mult", a spus Dan Popi.

El a precizat că, până în prezent, Cat Music a încasat bani din drepturi de autor de la YouTube.com. "Am încasat, printr-un intermediar, dar numai internaţional, fără România. Negociem cu Google acum, Cat Music având cel mai mare canal de YouTube din România", a spus Dan Popi.

El a mai spus că este imposibil ca UCMR-ADA să gestioneze direct şi drepturile de autor ale compozitorilor români de pe YouTube.com. "Practica în domeniu face imposibil acest lucru în mod direct. Organele echivalente UCMR-ului colectează în fiecare teritoriu, iar apoi virează banii UCMR-ului dacă există acorduri de reciprocitate", a spus Dan Popi.

Popi are un răspuns şi la întrebarea ce ar mai trebui făcut în domeniul site-urilor de partajare de videoclipuri pentru ca deţinătorii de drepturi să îşi primească banii: "Trebuie aplicată legea, aici autorităţile ar trebui să ia mai în serios pirateria pe internet".

Şi reprezentanţii casei de discuri Roton au declarat, pentru MEDIAFAX, că aşteaptă de mult această iniţiativă, a localizării YouTube.

"Localizarea YouTube în România este un pas foarte important, pentru că ne va ajută să păstrăm o linie cât mai coerentă de comunicare a pieselor noastre şi împreună cu artiştii şi autorii vom putea promova operele pe canalul oficial, în mod exclusiv, pentru a ajunge cât mai devreme la cât mai mulţi dintre cei ce vor să asculte/vizioneze. Aşteptăm de mult această iniţiativă, de acum înainte conturile vor putea fi mai uşor personalizate, conţinutul muzical va putea fi mult mai atent promovat şi îndeaproape supravegheat. La fel de important pentru noi este faptul că vom putea comunica direct cu partenerii de la YouTube pentru crearea de campanii comune", au mai spus reprezentanţii Roton.

Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat în Statele Unite în luna iulie 2012. Acest studiu a evidenţiat faptul că subiectele de actualitate au fost cele mai căutate pe YouTube într-o perioadă de 15 luni, între 2011 şi 2012. Totodată, YouTube susţine că peste 72 de ore de înregistrări video sunt postate pe site în fiecare minut şi că peste patru miliarde de fişiere video sunt vizionate în fiecare zi.

În plus, joi, YouTube a anunţat că are peste un miliard de utilizatori unici în fiecare lună. De asemenea, compania a anunţat că cele mai importante branduri din lume desfăşoară în prezent campanii pe YouTube.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici