1 MAI pe litoral. 70.000 de turişti şi vizitatori, 10% străini / ANAF aplică legea prevenţiei: 45% din firmele controlate au primit doar avertismente

Aproximativ 70.000 de turişti şi vizitatori s-au aflat pe litoral în perioada 28 aprilie – 2 mai, între care 7.000 de turişti străini, gradul de ocupare fiind de 100% în staţiunile Mamaia şi Vama Veche, potrivit unui comunicat transmis marţi de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

978 afișări
Imaginea articolului 1 MAI pe litoral. 70.000 de turişti şi vizitatori, 10% străini / ANAF aplică legea prevenţiei: 45% din firmele controlate au primit doar avertismente

ANAF aplică legea prevenţiei: 45% din firmele controlate pe litoral au primit doar avertismente(Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit ANAT, staţiunile Mamaia şi Vama Veche, Valea Prahovei şi Băile Felix au atras cei mai mulţi turişti pentru vacanţa de 1 Mai, care au cumpărat de la agenţiile de turism pachete de două nopţi cuprinse între 135 de lei şi 800 de lei de persoană, în funcţie de hotelul ales.

Datele ANAT arată că pe litoral, unde 70-80% din hoteluri au fost deschise de 1 Mai, gradul de ocupare a fost de 100% în Mamaia şi Vama Veche, urmate la mare distanţă de Neptun şi Mangalia.

Vânzările pentru vacanţa de 1 Mai au fost mai mari cu 12% faţă de anul trecut. 42% din turiştii care au ales România pentru vacanţa de 1 Mai au cumpărat pachete pentru litoralul românesc.

Pe segmentul balneo, staţiunea Băile Felix a înregistrat cei mai mulţi turişti, urmată de Călimăneşti-Căciulata şi Sovata, iar pe Valea Prahovei gradul de ocupare a fost de 75-80%, turiştii preferând staţiunile Sinaia şi Buşteni.

Peste 10.000 de turişti au ales staţiunile bulgăreşti, cele balneare din Ungaria sau capitalele europene, pentru vacanţe de trei-patru zile, cu o valoare cuprinsă între 120 şi 500 de euro/persoană, şi Antalya, Dubai sau Sharm El Sheikh, pentru o săptămână, începând de la 490 de euro/persoană.

ANAT este asociaţia patronală a agenţiilor de turism din România, care are ca membri activi 500 de agenţii de turism. Aceştia cumulează peste 80% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi au împreună peste 4.600 de angajaţi.

Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB.

ANAF aplică legea prevenţiei: 45% din firmele controlate pe litoral au primit doar avertismente

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat principiile legii prevenţiei şi a aplicat doar sancţiuni uşoare - avertismente - contribuabililor pe care i-a identificat cu nereguli în timpul controalelor efectuate pe litoral, în zilele minivacanţei de 1 Mai, a anunţat marţi instituţia.

„ANAF, prin Direcţia Generalã Antifraudã Fiscalã, a desfãşurat în perioada 28-30 aprilie o amplã acţiune de verificare a contribuabililor care desfãşoarã pe Litoral activitãţi cu risc fiscal. Aplicarea sancţiunilor pentru faptele contravenţionale constatate pe parcursul controalelor operative s-a realizat în consonanţã cu spiritul legii prevenţiei, existând multe situaţii în care sancţiunile contravenţionale aplicate au fost avertismente”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Astfel, în cadrul acţiunilor derulate, inspectorii antifraudã din cadrul Direcţiei regionale antifraudã Constanţa au sancţionat cu avertisment peste 45% din faptele contravenţionale constatate, în condiţiile în care au fost verificaţi 48 de contribuabili şi au fost constatate fapte contravenţionale pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totalã de 129.500 de lei.

„La nivel naţional, inspectorii antifraudã au verificat 256 de contribuabili la care au constatat fapte contravenţionale pentru care au aplicat amenzi în valoare totalã de 1,19 milioane de lei şi au dispus confiscarea de sume nejustificate şi bunuri fãrã provenienţã legalã în valoare de 70.196 de lei”, menţionează ANAF.

Totodatã, în situaţii care relevau un grad ridicat de neconformare, a fost dispusã suspendarea activitãţii pentru 9 contribuabili, 5 pentru nerespectarea obligaţiei de a emite bonuri fiscale şi 4 pentru comercializarea de bãuturi alcoolice nemarcate.

„Acţiunile de pe Litoral au beneficiat de sprijinul Brigãzii Speciale de Intervenţie Vlad Tepeş a Jandarmeriei Române. Precizãm cã prin atitudinea şi modalitatea de control abordate nu a fost afectatã desfãşurarea evenimentelor ori clientela”, se mai arată în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici