70 de proiecte europene, aflate în pericol să piardă finanţarea, etapizate prin alte programe

70 de proiecte de investiţii contractate prin POR 2014-2020 în judetele Arad, TImiş, Hunedoara şi Caraş-Severin şi aflate în pericol de a pierde finanţarea din cauza neîncadrării în termenul limită vor fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe, a anunţat ADR Vest.

299 afișări
Imaginea articolului 70 de proiecte europene, aflate în pericol să piardă finanţarea, etapizate prin alte programe

Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel naţional de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro şi minimum 5% progres financiar, nefinalizate până în 31 decembrie 2023, să poată fi etapizate şi preluate la finanţare pe alte programe, în funcţie de specificul lor. Investiţiile respective sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Sănătate şi Programul Incluziune şi Demnitate Socială.

În Regiunea Vest, 58 de proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată pentru etapizare de 83 de milioane de euro sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest.

Cea mai mare valoare o au proiectele din domeniul mobilităţii urbane (peste 25 de milioane de euro), cele referitoare la învăţământul preuniversitar (18 milioane de euro), respectiv „Revitalizare şi regenerare urbană” (16 milioane de euro). De asemenea, două drumuri judeţene cu o valoare estimată pentru etapizare de aproape 8 milioane de euro pot fi preluate la finanţare prin PR Vest.

Finanţarea proiectelor etapizate se va realiza din alocările Programului Regional Vest 2021-2027. Astfel, Unităţile Administrav-Teritoriale care dispun de alocări dedicate vor consuma din alocările proprii pentru a susţine finanţarea proiectelor etapizate. Pentru apelurile competitive, se va diminua alocarea aferentă respectivelor apeluri cu valoarea proiectelor etapizate, ceea ce va afecta alocarea care va fi lansată pe PR Vest pentru toate oraşele eligibile.

Alte şapte proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată de aproape 6 milioane de euro au fost propuse pentru etapizare din Programul Sănătate.

Programul Incluziune şi Demnitate Socială cuprinde cinci proiecte etapizate din cadrul Regio-POR 2014-2020, cu o valoare nerambursabilă rămasă de etapizat în valoare de 3,5 milioane de euro.

Perioada de implementare a proiectelor etapizate prin PR Vest este de maximum un an, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024 conform unei hotărâri adoptate de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională în 18 octombrie. În aceeaşi şedinţă a CDR s-a decis ca termenul maxim pentru închiderea listei proiectelor propuse spre etapizare să fie 31 octombrie 2023.

Alte 79 de proiecte din cadrul Regio-POR 2014-2020 vor fi încadrate în categoria proiectelor nefinalizate şi nefuncţionale. Aceste proiecte beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023 vor fi suportate din bugetele beneficiarilor, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici