Accizele şi taxa auto, calculate anul viitor după cursul Băncii Centrale Europene

Accizele şi taxa auto colectate anul viitor vor fi calculate pe baza cursului de schimb al Băncii Centrale Euiropene calculat pentru 1 octombrie 2007, de 3,3441 lei/euro, şi nu după cel al BNR, uşor mai ridicat, de 3,3559 lei/euro.

1 afișare
Imaginea articolului Accizele şi taxa auto, calculate anul viitor după cursul Băncii Centrale Europene

Accizele şi taxa auto, calculate anul viitor după cursul Băncii Centrale Europene, nu al BNR

"Valoarea în lei a acizelor, a taxei speciale pentru autoturisme /autovehicule auto şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă datorată bugetului de stat, stabilită potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene", potrivit modificărilor Codului Fiscal, aprobate de Guvern la începutul lunii octombrie şi aplicabile din 2008.

Astfel, România se aliniază începând de anul viitor directivei europene referitoare la modul de calcul al accizelor care presupune folosirea cursului valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie şi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Codul Fiscal intrat în vigoare la începutul acestui an stabileşte că valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale auto şi a impozitului la ţiţeiul sunt determinate prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb comunicat de BNR pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Astfel, accizele şi taxa auto urmau să fie calculate anul viitor luând în considerare cursul de schimb de 3,3559 lei/euro anunţat, în 28 septembrie, de Banca Naţională a României (BNR) pentru 1 octombrie, cu 5,28% mai redus decât cel valabil pentru sumele încasate în acest an.

Pentru calcularea accizelor din acest an, Ministerul Economiei şi Finanţelor a utilizat o rată de schimb de 3,5334 lei/euro, stabilită de banca centrală la 28 septembrie 2006.

Accizele colectate la buget au însumat, în perioada ianuarie - iunie, 5,48 miliarde de lei, iar la finele lunii septembrie încasările au urcat la 7,88 miliarde de lei. Sumele prognozate să fie încasate din accize în acest an se ridică la 12,4 miliarde de lei.

Totodată, Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane lei din taxa auto, sumele încasate în primul semestru reprezentând 39% din nivelul total prognozat.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă la începutul acestui an, când au fost eliminate accizele plătite la importul şi achiziţia autoturismelor de pe piaţa internă. Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române să modifice sistemul de aplicare a taxei auto, iar cele două părţi nu au ajuns, încă, la un acord în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici