Achiziţiile de imobile în Europa Centrală şi de Est, cele mai mici din ultimele 18 luni. România este printre puţinii beneficiari

Tranzacţiile cu birouri, spaţii de retail şi logistice din Europa Centrală şi de Est au ajuns în primul trimestru la cel mai redus nivel din ultimul an şi jumătate, iar cu câteva excepţii, inclusiv preluarea City Business Centre Timişoara de către NEPI, Polonia a atras majoritatea banilor.

125 afișări
Imaginea articolului Achiziţiile de imobile în Europa Centrală şi de Est, cele mai mici din ultimele 18 luni. România este printre puţinii beneficiari

Achiziţiile de imobile în Europa Centrală şi de Est, cele mai mici din ultimele 18 luni. România este printre puţinii beneficiari (Imagine: Shutterstock)

"Volumul investiţiilor în proprietăţi comerciale în Europa Centrală şi de Est au totalizat 900 de milioane de euro, cel mai redus nivel din trimestrul al treilea al anului 2009. Factorii care sunt în spatele acestor volume reduse sunt accesul dificil la finanţare şi cerinţele investitorilor din ce în ce mai limitate", se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Majoritatea tranzacţiilor au avut loc în Polonia în primul trimestru, continuându-se astfel trendul de pe parcursul anului trecut.

"O excepţie notabilă a acestui trend este vânzarea complexului de birouri City Business Centre din Timişoara fondului sud-african New Europe Property Investment (NEPI), reprezentând prima tranzacţie semnificativă din afara Bucureştiului de când piaţa a început să-şi revină din recesiunea din 2009. O altă tranzacţie semnificativă a fost cea încheiată prin care dezvoltatorul de parcuri industriale şi logistice Prologis a vândut mai multe proprietăţi din portofoliu, inclusiv din Polonia, fondului Hines Global REIT", se menţionează în raportul CBRE.

"Presiunea care se simte în continuare pe finanţarea în domeniul imobiliar a schimbat semificativ spectrul finanţatorilor activi în Europa Centrală şi de Est. Cei mai activi finanţatori sunt focalizaţi pe Europa Centrală, respectiv Polonia şi Cehia", apreciază reprezentanţii CBRE.

NEPI a preluat la începutul acestui an complexul de birouri City Business Centre Timişoara, pentru care i-a acordat proprietarului, omul de afaceru Ovidiu Şandor acţiuni în valoare de 16,5 milioane euro şi a preluat datorii de 29,3 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici