Acordarea plăţilor agricole la hectar, îngreunată de sistemul informatic al APIA

Sistemul informatic al Agenţiei de Plăţi în Agricultură de prelucrare a datelor din cererile pentru acordarea plăţilor unice pe suprafaţă are deficienţe, termenele de finalizare a dosarelor sunt îngreunate, iar atribuţiile angajaţiilor se suprapun, potrivit unei analize a Ministerului Agriculturii.

155 afișări
Imaginea articolului Acordarea plăţilor agricole la hectar, îngreunată de sistemul informatic al APIA

Acordarea plăţilor agricole la hectar, îngreunată de sistemul informatic al APIA

Aceste concluzii au reieşit în urma unei întâlniri, de miercuri, între ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, şi a secretarilor de stat cu conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

"Din analiză a reieşit faptul că circuitul datelor este îngreunat de unele proceduri auxiliare menite să evite supra-declarările, dar care prelungesc nepermis de mult termenele de finalizare a dosarelor de plată, prin rechemări succesive ale viitorilor beneficiari la centrele judeţene ale APIA. De asemenea, unităţile teritoriale ale APIA reclamă desele deficienţe şi întreruperi ale programului informatic de înregistrare şi de prelucrare a datelor din cererile de sprijin, întrucât proiectantul de soft nu a remediat toate problemele semnalate", se precizează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Totodată, o serie de încrucişări de activităţi şi suprapuneri de atribuţii privind organizarea departamentelor şi funcţionarea aparatului central al Agenţiei a condus adesea la prelungiri de termene şi ineficienţă în îndeplinirea actului administrativ, se spune în comunicat.

Sârbu a solicitat APIA ca, în cel mai scurt timp, să fie reanalizat, sub aspectul eficienţei, circuitul informaţiilor, în vederea scurtării termenelor de finalizare a dosarelor de plată pe suprafaţă. De asemenea, a cerut o evaluare amănunţită a activităţii întregului aparat al APIA.

Ministrul Agriculturii a stabilit la sfârşitul anului trecut, împreună cu conducerea APIA, un plan de acţiune pentru începerea acordării plăţilor unice pe suprafaţă din luna martie 2009, majoritatea sumelor urmând să ajungă în conturile beneficiarilor, conform agenţiei de plăţi, în perioada martie-aprilie.

Suma acordată pentru 2008 va fi de circa 400 lei pe hectar.

Pentru a putea beneficia de sprijin financiar, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un hectar, suprafaţa parcelei agricole fiind de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole şi viticole sau arbuştilor fructiferi suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 de hectare. Producătorii agricoli trebuie să declare toate parcelele şi să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu pe toată suprafaţa cultivată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici