Acţiunile BRD au urcat cu 10,3% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în creştere cu 4,55%

Bursa era în creştere cu 4,55% la jumătatea şedinţei de marţi, urmând traiectoria ascendentă a marilor burse europene, iar acţiunile BRD avansau cu 10,34% şi susţineau în proporţie de 28% lichiditatea pieţei.

6 afișări

Investitorii de la BVB au urmat încă de la deschidere evoluţia marilor pieţe europene, care la jumătatea şedinţei de la Bucureşti erau în creştere cu până la 2,63%. Bursa de la Bucureşti avea cel mai semnificativ avans dintre pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est, care erau în urcare cu cel mult 2,54%.

La ora 13:00, cele mai lichide zece acţiuni de la BVB erau tranzacţionate la preţuri în medie cu 4,01% mai mari faţă de luni, iar cotaţiile titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) avansau cu 4,7%.

Ordinele de cumpărare au ridicat, cu 2,16%, şi preţurile acţiunilor companiilor din sectorul energetic.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 4,56% peste nivelul de luni.

Lichiditatea pieţei, de 9,3 milioane lei (2,2 milioane euro), era cu 90% mai mare faţă de valoarea cumulată a tranzacţiilor din prima parte a şedinţei anterioare, de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro). Rulajul era susţinut în proporţie de 45% de transferuri cu acţiunile BRD şi Antibiotice Iaşi, în sumă de 4,2 milioane lei.

Titlurile BRD erau cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,6 milioane lei, iar acţiunile Antibiotice aveau un rulaj de 1,6 milioane lei. Acţiunile băncii erau cotate la 6,4 lei, preţ cu 10,34% mai mare faţă de luni, iar titlurile Antibiotice valorau 0,401 lei fiecare, cu 1,26% peste referinţă.

Acţiunile Amonil Slobozia aveau cea mai severă scădere din piaţă, de 14,53%, fiind cotate la 0,01 lei, însă nu exista niciun ordin de cumpărare. Declinul titlurilor a venit după ce conducerea producătorului de îngraşăminte chimice a anunţat că a întrerupt, luni, producţia de amoniac şi uree, pe fondul cererii scăzute pentru îngrăşămintele chimice cu azot atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, şi va disponibiliza 80% din angajaţi. Tranzacţiile cu titlurile Amonil însumau aproape 121.000 de lei.

La polul opus, acţiunile Alro Slatina erau în creştere cu 14,29%, fiind cotate la 1,36 lei. Interesul investitorilor a fost stimulat de anunţul companiei în legătură cu intenţia de a acorda dividende. Consiliul de Administraţie al producătorului de aluminiu a propus acţionarilor distribuirea de dividende în valoare cumulată de 205,3 milioane lei, respectiv câte 0,2876 lei pentru fiecare titlu, nivel de două ori mai redus faţă de anul trecut. Acţiunile Alro aveau un rulaj de 120.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici