Activitatea economică din zona euro a scăzut în ianuarie. Restricţiile au afectat industria serviciilor

  • Activitatea economică din zona euro a scăzut semnificativ în ianuarie, întrucât restricţiile stricte au lovit puternic industria de servicii a blocului, relatează Reuters.
  • Indicele PMI al IHS Markit pentru zona euro, văzut ca un ghid pentru sănătatea economică, a scăzut cu mult sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie la 47,5 în ianuarie, de la 49,1 din decembrie.
336 afișări
Imaginea articolului Activitatea economică din zona euro a scăzut în ianuarie. Restricţiile au afectat industria serviciilor

Întrucât serviciile de ospitalitate şi divertisment au fost forţate să rămână închise pe o mare parte a continentului, sondajele au evidenţiat contracţii accentuate în industria serviciilor, dar au arătat şi că producţia a rămas puternică, pentru că fabricile au continuat să funcţioneze.

Indicele PMI al IHS Markit pentru zona euro, văzut ca un ghid pentru sănătatea economică, a scăzut cu mult sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie la 47,5 în ianuarie, de la 49,1 din decembrie. Un sondaj Reuters a anticipat o scădere la 47,6.

„PMI indică o contracţie a PIB-ului zonei euro în primul trimestru. Nu ne aşteptăm la o redresare economică semnificativă înainte ca pandemia să fie controlată", spune Tomas Dvorak de la Oxford Economics.

Cu toate acestea, un sondaj Reuters la începutul acestei săptămâni a arătat că economia blocului ar fi trebuit să crească cu 0,6% în acest trimestru şi să revină la nivelul pre-COVID-19 în doi ani, în speranţa că lansarea vaccinurilor va permite revenirea la o anumită formă de normalitate.

Activitatea din sectorul serviciilor din Germania s-a micşorat pentru a patra lună la rând, întrucât resticţiile au blocat majoritatea companiilor neesenţiale din cea mai mare economie europeană. În ciuda încetinirii la un minimul a patru luni, industria prelucrătoare a rămas pe teritoriul expansiunii, deoarece exporturile au susţinut fabricile germane.

Odată cu închiderea hotelurilor şi restaurantelor, sectorul serviciilor din Franţa a suportat greul restricţiilor, iar activitatea generală a scăzut mai mult decât era de aşteptat.

În Marea Britanie, din afara Uniunii Europene, un al treilea blocaj naţional a provocat cea mai accentuată scădere a activităţii comerciale din mai. O schimbare post Brexit către un acord comercial mai birocratic cu UE a contribuit, de asemenea, la declin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici