Administratorul Fondului Proprietatea, selectat de calculator

Administratorul Fondului Proprietatea va fi selectat la jumătatea lunii decembrie prin dialog competitiv şi depunere de oferte iniţiale şi finale în care se va ţine cont de costul cel mai mic pentru Fond, fiind acceptate doar companii care au gestionat în ultimii doi ani active totale de peste 30 miliarde de euro.

16 afișări
Imaginea articolului Administratorul Fondului Proprietatea, selectat de calculator

Administratorul Fondului Proprietatea, selectat la jumătatea lunii decembrie prin calculator (Imagine: Mediafax Foto)

Societatea de administrare va trebui să aibă şi o asigurare de răspundere profesională de cel puţin 50 milioane euro, conform caietului de sarcini privind administrarea Fondului Proprietatea, aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.

Oferta câştigătoare va fi selectată de către un calculator, pe baza unei proceduri tehnice similare celei aplicate în cazul privatizării Băncii Comerciale Române.

"Pot participa companii care sunt înregistrate în România sau în alt stat membru UE, care au capacitatea juridică, conform legii aplicabile, şi sunt autorizate de autoritatea competentă în materie de pieţe financiare să presteze pentru entităţi de tipul Fondul Proprietatea. Candidaţii nu vor putea să participe la mai mult de două consorţii şi nu vor putea să aibă mai mult de două oferte", a declarat, la Guvern, Sebastian Vlădescu, preşedintele comisiei de selectare a administratorului.

Conform calendarului aprobat de Guvern, anunţul de începere a procedurii de selectare va fi publicat săptămâna viitoare, urmând ca în primele două săptămâni de la data anunţului să fie organizată sesiunea de întrebări şi răspunsuri, înainte de depunerea ofertelor iniţiale. Răspunsurile vor fi transmise tuturor companiilor interesate.

Până la 15 noiembrie vor fi selectate 3-5 companii care, în intervalul 15-30 noiembrie, vor intra în faza dialogului competitiv. Dintre acestea vor fi selectate 2-3 companii care vor depune oferte finale.

"Managerul de Fond selectat va fi anunţat în intervalul 10-20 decembrie", a spus Vlădescu.

Comisia care va alege societatea de administrare a Fondului Proprietatea va informa lunar Guvernul şi Consiliul de Supraveghere al companiei cu privire la etapele parcurse în procesul de selecţie şi va propune Executivului modificări ale legislaţiei, în cazul în care acestea se dovedesc necesare.

Societatea care va administra activele Fondului Proprietatea va fi desemnată printr-o licitaţie internaţională, al cărei regulament de organizare va fi elaborat de comisia condusă de fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, conform unei hotărâri de Guvern privind competenţele comisiei.

În sarcina comisiei mai intră derularea procesului de selecţie a societăţii de administrare, negocierea formei finale a contractului care va fi încheiat de societatea de administrare selectată, aprobarea efectuării plăţii din bugetul Fondului Proprietatea pentru serviciile consultanţilor financiari şi juridici angajaţi precum şi negocierea formei finale a contractului cu societatea de administrare.

Totodată, comisia va înainta Guvernului forma finală a contractului cu societatea de administrare, urmând ca Executivul să-şi mandateze reprezentanţii în Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea.

La începutul lunii august, reprezentanţii Fondului au anunţat că administratorul va fi selectat în noiembrie sau decembrie, prin licitaţie sau dialog competitiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici