Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, reaminteşte că piaţa valutară este influenţată şi de declaraţiile politice

Piaţa valutară este influenţată inclusiv de declaraţiile politice, pe lângă cauzele de durată, economice, care duc la creşterea cursului de schimb al monedei naţionale, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, luni, la Digi TV.

2199 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, reaminteşte că piaţa valutară este influenţată şi de declaraţiile politice

Adrian Vasilescu, BNR, reaminteşte că piaţa valutară este influenţată şi de declaraţiile politice

Cursul de schimb leu/euro a atins luni un nou maxim istoric, de 4,7081 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,23% faţă de vineri, aceasta fiind a cincea zi consecutivă de creştere pentru moneda europeană.

Vasilescu s-a referit la declaraţiile senatorului ALDE Daniel Zamfir care a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a solicitat BNR ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

„Investitorii sunt oameni raţionali, chiar dacă de multă vreme economişti mari aruncă ideea că sunt emoţionali. Şi într-adevăr, apare de multe ori emoţia, care creează panică, iar panica duce la decizii anapoda. Dar este prea devreme ca jucători importanţi de pe piaţa valutară să ia decizii emoţionale”, a spus Vasilescu.

Consilierul BNR s-a referit şi la cele două runde electorale din acest an, care ar putea afecta cursul. „Discursurile electorale ar trebui mutate de la motive politice, începând cu corupţia, şi să trecem pe analize economice”, a spus Vasilescu.

Vasilesc spune că prezenţa guvernatorului în Parlament nu ar afecta independenţa BNR, dar este afectată eficienţa politicii monetare a instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici