AGA la complexele energetice Craiova, Rovinari şi Turceni a aprobat fuziunea şi crearea CE Oltenia

Acţionarii complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni au aprobat, luni, în AGA proiectul de fuziune şi crearea companiei Complexul Energetic Oltenia, potrivit unui raport transmis, joi, de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la cele trei societăţi care vor fuziona.

420 afișări
Imaginea articolului AGA la complexele energetice Craiova, Rovinari şi Turceni a aprobat fuziunea şi crearea CE Oltenia

AGA la complexele energetice Craiova, Rovinari şi Turceni a aprobat fuziunea şi crearea CE Oltenia (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

Noua societate va fi formată din Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Toate companiile care vor forma Complexul Energetic Oltenia sunt controlate de stat, prin Ministerul Economiei.

Companiile care vor forma Complexul Energetic Oltenia au în derulare investiţii totale de aproximativ un miliard de euro, din care jumătate reprezintă obligaţii de conformare la normele europene de mediu, iar 300 milioane euro sunt alocaţi activităţilor miniere.

Sediul noii companii a fost stabilit la Complexul Energetic Turceni, judeţul Gorj.

Capitalul social subscris al Complexului Energetic Oltenia va fi de 1,265 miliarde lei, iar statul va controla prin Ministerul Economiei 77,17% din acţiuni.

Fondul Proprietatea va controla 21,54% din titluri, Societatea Comercială pentru Închiderea - Conservarea Minelor, care este in faliment, va deţine 0,44%, iar Termoelectrica va avea 0,85%, potrivit raportului transmis de FP.

Fondul Proprietatea reaminteşte că la finele lunii noiembrie a anului trecut a semnat un memorandum de înţelegere cu Ministerul Economiei pentru înfiinţarea CE Oltenia.

Într-un comunicat transmis în martie de Ministerul Economiei se menţiona că înfiinţarea CE Oltenia va contribui, printre altele, la consolidarea securităţii energetice a României şi realizarea pe termen mediu de noi capacităţi de producţie a energiei pe bază de lignit.

Crearea noii societăţi a fost aprobată în luna februarie de Consiliul Concurenţei.

Pe lângă această societate, Guvernul intenţionează forme o altă companie, denumită Complexul Energetic Hunedoara, din care vor face parte termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH).

Cele două companii energetice nou create ar trebui să fie privatizate până la sfârşitul acestui an, conform calendarului convenit de autorităţi cu Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici