Agenţia Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "pozitivă"

Agenţia Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului pe termen lung al României, ca urmare a corectării dezechilibrelor macroeconomice, perspectivelor favorabile de creştere economică şi consolidării fiscale considerabile începând din 2009, care a condus la stabilizarea nivelului îndatorării.

3777 afișări
Imaginea articolului Agenţia Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "pozitivă"

Agenţia Moody's a imbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "pozitivă"

De asemenea, Moody's a confirmat ratingurile României la "Baa3" - pentru credite pe termen lung şi "P-3" - pentru împrumuturi pe termen scurt, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody's notează însă că în procesul de analiză a calificativului României a luat în calcul şi provocări, printre care potenţialele riscuri ca relaxarea fiscală - aşa cum este prevăzută în noul Cod Fiscal - să conducă la o deteriorare a perspectivei fiscale a statului, în timp ce o creştere a salariilor mai rapidă decât productivitatea ar putea afecta competitivitatea ţării.

Principalii factori care au stat la baza deciziei Moody's de îmbunătăţire a ratingului sunt corectarea dezechilibrelor macroeconomice, reducerea vulnerabilităţii economiei la şocurile externe şi crearea condiţiilor pentru creştere economică robustă, precum şi ajustarea fiscală din ultimii ani, care a condus la o reducere semnificativă a deficitului bugetar şi a contribuit la stabilizarea îndatorării raportate la PIB, se arată în comunicat.

Toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Standrad&Poor's şi Moody's, evaluează România cu cel mai redus calificativ din categoria recomandată pentru investiţii, însă Moody's este prima care a îmbunătăţit perspectiva României la pozitivă. Fitch şi Standard&Poor's acordă ratingului suveran al României perspectivă "stabilă". De altfel, Moody's este şi singura dinre cele trei mari agenţii care a menţinut pe tot parcursul crizei calificativul României în categoria recomandată pentru investiţii.

Moody's estimează că avansul economic al României se va accelera anul următor, susţinut de consumul privat, investiţii, dar şi de cheltuielile autorităţilor publice, astfel că PIB ar urma să crească în 2016 cu 4,1%, după 3,5% în acest an.

Agenţia se aşteaptă ca îndatorarea să coboare în acest an la 39,4% din PIB, de la 39,9% anul trecut, şi consideră că este puţin probabil ca rata să treacă de 45% în acest deceniu, având în vedere creşterea economică rapidă.

"În acest context, merită notat că perspectiva de creştere pe termen mediu a României este mai favorabilă decât a multor altor ţări cu care poate fi comparată, inclusiv Bulgaria - rating Baa2 cu perspectivă stabilă, Azerbaidjan - Baa3 cu perspectivă stabilă, Portugalia - Ba1 cu perspectivă stabilă sau Ungaria - Ba1 cu perspectivă pozitivă", se arată în comunicat.

Pe partea de riscuri, Moody's estimează o creştere a deficitului bugetar la 2,8% anul următor şi la 3,9% în 2017. Moody's se aşteaptă ca efectele bugetare negative ale relaxării fiscale să fie doar parţial compensate de creşterea economică mai puternică şi de măsurile de îmbunătăţire a colectării taxelor, precum combaterea evaziunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici