Agravarea recesiunii ar putea duce la concedierea a 51 milioane de oameni

Agravarea recesiunii ar putea duce la concedierea a 51 de milioane de angajaţi la nivel mondial, până la sfârşitul anului 2009, iar statele dezvoltate vor fi cele mai afectate, potrivit celui mai pesimist scenariu prezentat într-un raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Muncă a ONU.

23 afișări
Imaginea articolului Agravarea recesiunii ar putea duce la concedierea a 51 milioane de oameni

Agravarea recesiunii ar putea duce la concedierea a 51 milioane de oameni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În varianta optimistă, numărul persoanelor fără loc de muncă ar putea creşte cu 18 milioane, comparativ cu sfârşitul anului 2007, la o rată a şomajului de 6,1%, la nivel mondial.

Mult mai realistă este varianta în care 30 de milioane de persoane îşi vor pierde slujbele, dacă problemele din sectorul financiar vor continua în 2009, iar rata şomajului va urca la 6,5%, de la 6% în 2008 şi 5,7% în 2007.

În cazul agravării recesiunii, 51 de milioane de oameni vor rămâne fără loc de muncă până la sfârşitul acestui an, iar rata şomajului ar atinge 7,1%, se arată în raportul Global Employment Trends, citat de Reuters.

"Dacă recesiunea se va adânci în 2009, aşa cum se estimează, criza de pe piaţa muncii se va înrăutăţi semnificativ. Putem anticipa că pentru mulţi dintre cei care vor reuşi să îşi păstreze slujbele, veniturile şi alte condiţii de muncă se vor deteriora", potrivit organizaţiei.

Caterpillar, Philips, Texas Instruments şi ING sunt printre companiile care au anunţat recent desfiinţarea a mii de locuri de muncă, pentru a răspunde astfel crizei financiare şi recesiunii care s-a extins la nivel mondial.

Organizaţia anticipa, în noiembrie 2008, că 20 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate până la sfârşitul lui 2009, ca rezultat al crizei financiare.

Statele dezvoltate vor fi cele mai afectate, în privinţa creşterii numărului de şomeri, se mai arată în raport.

În 2008, cele mai multe locuri de muncă au fost create în Asia de Sud şi Sud-Est, în timp ce în economiile dezvoltate şi Uniunea Europeană au fost desfiinţate 900.000 de posturi.

Potrivit estimărilor organizaţiei, statele din Europa Centrală şi de Est (din afara UE) şi fostele state sovietice au avut, în 2008, o rată a şomajului de 8,8%.

Proiectele guvernamentale de infrastructură şi construcţii ar putea contribui la ameliorarea condiţiilor dificile de pe pieţele muncii, în special în ţările sărace, potrivit raportului.

Citeşte şi:

FMI reduce estimările privind creşterea economiei mondiale

Experţii anticipează o perioadă sumbră pentru economia românească în 2009

SUA s-ar putea confrunta cu cea mai lungă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici