AIG se pregăteşte să dea în judecată guvernul SUA, după ce a fost salvată în 2008 de stat

American International Group s-ar putea alătura ca reclamant într-un proces intentat guvernului SUA de fostul CEO al companiei Maurice "Hank" Greenberg, care susţine pachetul de bailout acordat în 2008 asigurătorului de către stat ar fi fost neconstituţional, deoarece a nedreptăţit acţionarii.

267 afișări
Imaginea articolului AIG se pregăteşte să dea în judecată guvernul SUA, după ce a fost salvată în 2008 de stat

AIG se pregăteşte să dea în judecată guvernul SUA, după ce a fost salvată în 2008 de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul director are obligaţii fiduciare şi legale faţă de companie şi de acţionarii săi să analizeze situaţia", a declarat într-un comunicat directorul general al AIG, Robert Benmosche, citat de Bloomberg.

Conducerea AIG se va reuni miercuri pentru o întâlnire cu reprezentanţii lui Greenberg şi ai congresmenilor care fac presiuni pentru a împiedica alăturarea companiei la proces.

"Contribuabilii sunt încă furioşi că au salvat o companie adusă la podea de propria conduită. Nu puneţi sare pe rană cu o nouă decizie necugetată", scrie Peter Welch, membru în Camera Reprezentanţilor, într-o scrisoare adresată preşedintelui AIG Steve Miller.

Fondul de investiţii al lui Hank Greenberg, Starr International, a dat în judecată statul american în anul 2011 sub acuzaţiile că acordul de bailout ar fi nedreptăţit acţionarii AIG prin diluarea participaţiilor. Înainte de bailout, Starr International era unul dintre cei mai importanţi acţionari ai AIG şi continuă să deţină acţiuni.

Statul american a alocat fonduri şi garanţii de 182,3 miliarde de dolari pentru a salva AIG, după ce compania nu a mai putut finanţa de pe piaţă plăţile către clienţii care cumpăraseră contracte de asigurare împotriva potenţialelor pierderi generate de credite imobiliare.

O parte dintre revendicările lui Greenberg sunt trecute drept "în numele AIG", grupul având trei variante de reacţie: să preia acuzaţiilor şi să demareze unei acţiuni juridice proprii, să-l împuternicească pe fostul CEO să încheie litigiul în beneficiul companiei sau să împiedice judecării acuzaţiilor în numele grupului.

Greenberg va contesta probabil în justiţie o decizie de blocare a judecării acuzaţiilor, potrivit comunicatului AIG.

Guvernul SUA va ieşi în acest an din acţionariatul AIG, la mai bine de patru ani de la naţionalizarea asigurătorului din cauza crizei financiare, Trezoreria urmând să vândă participaţia de 16% pe care o mai deţine la companie pentru un preţ estimat la 7,6 miliarde dolari.

Aceasta este cea de-a şasea şi ultima rundă de privatizare de acţiuni AIG, statul deţinând un maxim de 92% din titlurile companiei după bailout. Profitul guvernului SUA după primele 5 privatizări de pachete de acţiuni AIG se ridică la 15,1 miliarde de dolari. Din valoarea totală de peste 44 miliarde de dolari a celor 5 tranzacţii, 13 miliarde de dolari reprezintă răscumpărări de acţiuni efectuate de AIG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici