Ajutoare de circa 29,5 miliarde de lei, aproximativ 2% din PIB, pentru companiile româneşti, în 2023

Companiile din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5 miliarde lei, aproximativ 2% din Produsul Intern Brut anual, a anunţat marţi Guvernul.

142 afișări
Imaginea articolului Ajutoare de circa 29,5 miliarde de lei, aproximativ 2% din PIB, pentru companiile româneşti, în 2023

Ajutoare de circa 29,5 miliarde de lei, aproximativ 2% din PIB, pentru companiile româneşti, în 2023

„Guvernul pe care îl conduc urmăreşte ca pe lângă reglementările eficiente pentru facilitarea afacerilor, să stimuleze investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă prin scheme de ajutor de stat, garanţii, granturi şi alţi stimuli economici. Progresul companiilor face ca economia ţării să avanseze, iar statul să aibă resurse şi să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate şi educaţie”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Peste 90% din firmele care au beneficiat de aceste ajutoare sunt IMM-uri care au primit aproape 60% din suma totală plătită, respectiv aproximativ 16,50 miliarde lei. Aproximativ 80% din ajutoarele de stat sunt pentru firme cu capital local, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Cea mai mare pondere (36%) au avut-o, în 2023, ajutoarele de stat plătite în contextul crizei economice generate de pandemia Covid – 19 şi cele ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (prin programele guvernamentale IMM Invest, programul de credite cu garanţii de stat, susţinut de Eximbank). Ajutoarele pentru obiective orizontale (ex. protecţia mediului, energie, cercetare-dezvoltare, inovare) au reprezentat 26%, iar cele pentru sectorul transporturilor - 17% . Din totalul de 29,5 miliarde lei, sumă plătită sub forma ajutorului de stat, conform informaţiilor puse la dispoziţie de furnizori, două treimi au fost acordate sub formă de granturi/subvenţii şi o treime sub formă de garanţii.

Guvernul arată că în total, în anul 2023, au fost avizate 220 măsuri de sprijin, totalizând un buget de 44,53 miliarde de lei, din programe operaţionale europene, PNRR (inclusiv RepowerEU) şi fonduri naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici