Al doilea focar de pestă porcină în Timiş

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Radu Roatiş, a declarat, marţi, că după ce şi în localitatea Igriş, din Timiş, s-a confirmat un focar de pestă, numărul porcilor care trebuie eutanasiaţi se ridică până la acestă oră la 40.000.

3 afișări
Imaginea articolului Al doilea focar de pestă porcină în Timiş

Al doilea focar de pestă porcină în Timiş

"Din păcate, am declarat focar de pestă porcină şi la Igriş, unde sunt două ferme. A fost notificat un focar de pestă la Igriş pentru un efectiv de 16.282 de capete. Am delimitat zona de protecţie şi supraveghere şi în zona de protecţie sunt la nivelul fermelor profesional încă 15.805 capete şi în goposdării sunt 3.975 de capete. În zona de supraveghere sunt două localităţi cu un număr mare de porci. Am luat măsurile care au fost luate şi pentru cazul de la Cenei, s-a interzis transportul de animale înspre şi dinspre ferma intrată în carantină, se vor lua măsurile de dezinfecţie", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, Radu Roatiş.

Roatiş a precizat că din acest moment, se schimbă total optica privind procedura prin care animalele vor fi sacrificate.

"Sunt trei modalităţi, prin gaz, împuşcare cu glonţ captiv şi electrocutare. Din datele noastre pentru a nu implica un volum uman foarte mare şi pentru a fi mult mai eficienţi şi a respecta normele de mediu probabil uciderea se va face prin electrocutare", a precizat Radu Roatiş.

Potrivit lui Roatiş, Comandamentul Antiepizootic Judeţean Timiş Timiş va decide, în următoarele două zile, forma de neutralizare pentru porcii care vor fi eutanasiaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici