Al doilea împrumut de la BM ar putea fi aprobat până la finele anului

Al doilea împrumut de la Banca Mondială pentru politici de dezvoltare, în valoare de 360 milioane euro, ar putea fi aprobat până la finele anului 2009, iar cel de-al treilea, de 340 milioane euro, în primul semestru din 2010, ambele sume urmând să fie virate României anul viitor.

30 afișări
Imaginea articolului Al doilea împrumut de la BM ar putea fi aprobat până la finele anului

Al doilea împrumut de la BM ar putea fi aprobat până la finele anului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul pachetului de finanţare externă, cele trei împrumuturi de la Banca Mondială (BM), în valoare totală de 1 miliard Euro, sunt ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi in sectorul financiar", se arată într-un comunicat publicat, joi, de Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit raportului FMI privind prima revizuire a acordului stand-by, următoarele două împrumuturi pentru politici de dezvoltare convenite cu Banca Mondială, în sumă de 700 de milioane euro, sunt programate să intre în contul Ministerului Finanţelor anul viitor.

Primul împrumut de 300 de milioane de euro de la Banca Mondială, aprobat la mijlocul lunii iulie de Consiliul Director al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), a intrat miercuri în contul Ministerului Finanţelor.

"Începând cu data de 21 octombrie 2009, Trezoreria Statului poate utiliza primul imprumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 300 milioane euro", menţionează comunicatul.

Potrivit Finanţelor, durata împrumutului este de 14 ani şi va fi rambursat într-o singură tranşă la expirarea termenului.

Un reprezentant al biroului Băncii Mondiale la Bucureşti a anunţat, luni, că instituţia a amânat vizita de evaluare în România, programată pentru finele lunii octombrie, până la formarea noului guvern, la patru zile după o decizie similară a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici