Alexandra Gătej, AmCham: Nu sunt semnale că firmele americane ar pleca din România

Alexandra Gătej, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România, AmCham România, spune că sentimentul printre firmele americane vizavi de România este bun, că sunt în continuare interesate de investiţii şi nu există semnale de companii care ar dori să plece, aşa cum s-a întâmplat în cazul Nokia.

150 afișări
Imaginea articolului Alexandra Gătej, AmCham: Nu sunt semnale că firmele americane ar pleca din România

Alexandra Gătej, AmCham: Nu sunt semnale că firmele americane ar pleca din România (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Ca şi Nokia, companiile mari au dificultăţi serioase cu privire la poziţia competitivă şi stabilitatea financiară. O companie multinaţională taie marginile, locurile îndepărate, unde nu se pune problema investiţiilor pe termen lung, pentru a proteja pieţele de acasă. Ne putem aştepta ca acest lucru să se întâmple (şi în România - n. red.), dar nu există semnale şi nu putem specula", a spus Alexandra Gătej.

Gătej a condus ani buni operaţiunile din România ale multinaţionalei Unilever şi a fost consilier prezidenţial în 2010.

Mai mult, semnarea acordului privind amplasarea scutului american antirachetă în România oferă o garanţie pe termen lung a investiţiilor companiilor americane. Un exemplu de companie americană care a anun­ţat investiţii în România este Exxon.

Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi al zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun, Marea Neagră. Costurile pornind de la faza de explorare până la cea de producţie ar putea fi cuprinse între 3 şi 10 mld. dolari, potrivit estimărilor ExxonMobil. Gătej a amintit şi interesul americanilor (firma Chevron) pentru gazul de şist (gaze obişnuite, dar care sunt blocate în şisturi argiloase şi care sunt mai greu de exploatat faţă de gazele convenţionale).

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici