Alro Slatina a trecut pe profit anul trecut, cu un rezultat net ajustat de 85 milioane lei

Alro Slatina (ALR), cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat anul trecut un profit net ajustat preliminar de 85 milioane lei (19,1 mil. euro), faţă de o pierdere de 134 milioane lei consemnată în 2014, având afaceri în creştere cu 15%, de 2,3 miliarde lei.

851 afișări
Imaginea articolului Alro Slatina a trecut pe profit anul trecut, cu un rezultat net ajustat de 85 milioane lei

Alro Slatina a trecut pe profit anul trecut, cu un rezultat net ajustat de 85 milioane lei (Imagine: Darius Mitrache / Mediafax Foto)

În 2014, compania a avut venituri din vânzări de 1,99 milioane lei.

Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câştig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilităţii de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Alro a înregistrat anul trecut un rezultat operaţional (EBIT) de circa 198 milioane lei, de şase ori mai mare decât cel din 2014. Profitul net al companiei a fost de 9,6 milioane lei în 2015, faţă de o pierdere de 109 de milioane de lei înregistrată în 2014.

"Rezultatele financiare pe care le-am înregistrat anul trecut demonstrează, încă o dată, că strategia implementată a fost corectă şi poate menţine viabilitatea companiei în cele mai dure condiţii de piaţă. Investiţiile de peste 550 de milioane de dolari realizate în ultimii 11 ani ne-au ajutat să consolidăm şi să extindem portofoliul de produse, să reducem consumurile specifice şi costurile finale. În plus, reducerea schemei de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile are rolul de a elimina distorsiunile cu care s-a confruntat industria noastră. În felul acesta, putem concura de pe poziţii egale cu competitorii noştri", a declarat directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru a se menţine pe o piaţă internaţională în continuă scădere, Alro a continuat programele de investiţii pentru mărirea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare, precum şi pentru creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea dependenţei energetice.

Astfel, costul cu materiile prime s-a diminuat şi datorită operării capacităţii de reciclare a deşeurilor de aluminiu. Circa 10% din aluminiul primar produs la Alro provine din deşeuri reciclate. Pentru acest tip de aluminiu, consumul de energie electrică este cu 90% mai mic, comparativ cu cel pentru producţia aluminiului electrolitic.

De asemenea, compania a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu cu grad mare de procesare, pentru care marjele de profit sunt superioare.

Anul trecut, producţia totală de aluminiu primar a fost de 271.000 de tone, în creştere de la 263.000 de tone, înregistrate în 2014. Producţia de aluminiu procesat s-a apropiat de 79.000 de tone, faţă de aproape 78.000 de tone în 2014.

Compania şi-a asigurat anul trecut sumele necesare pentru investiţii, semnând în decembrie o facilitate de credit cu Black Sea Trade and Development Bank, în valoare de 60 milioane de dolari, cu o maturitate de şapte ani, din care 15 milioane dolari au fost deja investiţi în companie în cursul lui 2015.

Totodată, Alro a semnat în decembrie un împrumut de tip revolving de 137 milioane de dolari cu un consorţiu de bănci, cu maturitatea în decembrie 2017, prin care se refinanţează, în principal, un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 120 milioane de dolari, obţinut în 2010.

Producătorul de aluminiu a mai semnat în decembrie prelungirea până în decembrie 2017 a unui alt împrumut de tip revolving, de 180 milioane lei, încheiat cu o banca comercială în decembrie 2013. La 31 decembrie 2015, societatea avea întreagă facilitate de 180 milioane lei utilizată pentru capitalul de lucru.

Titlurile Alro au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri a BVB la preţul de 1,1 lei, în scădere cu 7,17% faţă de referinţă. La această valoare, capitalizarea companiei era de 785,15 milioane lei.

Acţiunile companiei sunt deţinute de Vimetco (Olanda) în proporţie de 84,1898%, iar Fondul Proprietatea controlează 10,2111% din titluri, potrivit datelor de la finalul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici