Ambasadorul Martin Harris răspunde la întrebarea anului: De ce s-a opus Marea Britanie înţelegerilor din UE?

Marea Britanie şi-a exercitat la summitul UE de săptămâna trecută în premieră dreptul de veto, prin intermediul premierului David Cameron, în legătură cu propuneri ale Germaniei şi Franţei de modificare a tratatului UE pentru înăsprirea disciplinei bugetare. Rezultatul a fost că statele UE vor semna un pact pentru o uniune fiscală mai strânsă din care nu va face parte Marea Britanie, iar statul insular s-a izolat şi mai mult, cel puţin pe plan politic, de Europa. Decizia lui Cameron i-a surprins pe liderii UE şi este intens dezbătută de toate canalele media.

570 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Martin Harris răspunde la întrebarea anului: De ce s-a opus Marea Britanie înţelegerilor din UE?

Ambasadorul Martin Harris răspunde la întrebarea anului: De ce s-a opus Marea Britanie înţelegerilor din UE? (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a explicat în exclusivitate pentru Ziarul Financiar motivele pe baza cărora Cameron s-a opus propunerilor franco-germane. "Marea Britanie nu se opune întăririi disciplinei financiare în zona euro. Dimpotrivă, noi dorim ca ţările care folosesc moneda unică să acţioneze împreună pentru a-şi rezolva problemele. Chiar înainte de summitul european de săptămâna trecută, premierul britanic David Cameron a declarat că zona euro are nevoie de protecţie financiară adecvată pentru a preveni fenomenul de contagiune, de recapitalizarea băncilor eu­ropene şi de o soluţie pentru situaţia din Grecia", a declarat oficialul britanic.

El apreciază că, deşi aceste obiective nu au fost atinse, statele din zona euro au făcut progrese.
"Salutăm acest lucru, precum şi acordul de creare a unei uniuni fiscale, care presupune o mai strânsă coordonare a politicilor economice şi fiscale, precum şi sancţiuni automate în cazul încălcării acestora", a afirmat Martin Harris.
Suveranitatea înainte de orice
El a adăugat că Marea Britanie nu va renunţa la acele elemente de suveranitate la care ţările din zona euro trebuie să renunţe pentru a face paşii necesari în direcţia uniunii fiscale.
"Le dorim succes statelor euro în acest proces. Noi am fi fost de acord ca acest lucru să fie introdus în tratatele Uniunii Europene numai dacă ar fi existat o protecţie adecvată pentru Piaţa Unică şi pentru alte interese cheie ale Regatului Unit. Premierul britanic a încercat să obţină un număr limitat de reglementări pentru a preveni discriminarea în interiorul Pieţei Unice şi pentru a confirma acordurile europene ante­rioare referitoare la rolurile şi atribuţiile autorităţilor europene de supra­veghere, astfel încât fiecare stat membru să beneficieze de o politică echitabilă pentru a-şi reglementa sectorul financiar", explică am­basadorul.
În lipsa acestor garanţii, premierul britanic a considerat că este mai bine să nu existe un tratat în alt tratat şi că este de preferat ca zona euro plus ţările non-euro interesate să ajungă la un acord separat, spune el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici