ANAF: Cererile pentru eşalonarea la plată simplificată pot fi depuse prin mijloace electronice

  • Contribuabilii pot depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, începând de joi, cererile pentru accesarea eşalonarii la plată simplificate, după ce procedura a fost publicată în Monitorul Oficial.
  • Contribuabilii persoane fizice şi juridice pot accesa eşalonarea la plată simplificată pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru obligaţiile fiscale principale şi accesorii datorate după data declarării stării de urgenţă.
5366 afișări
Imaginea articolului ANAF: Cererile pentru eşalonarea la plată simplificată pot fi depuse prin mijloace electronice

ANAF: Cererile pentru eşalonarea la plată simplificată pot fi depuse prin mijloace electronice

Contribuabilii pot depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, începând de joi, cererile pentru accesarea eşalonarii la plată simplificate, după ce procedura a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al ANAF, în Monitorul Oficial al României de joi a fost publicat Ordinul preşedintelui ANAF prin care a fost aprobată procedura de acordare a eşalonării la plată de către organul fiscal central, în formă simplificată.

Astfel, contribuabilii pot depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, începând de joi, cererile pentru accesarea eşalonarii la plată simplificate. Modelul cererii este disponibil pe site-ul ANAF.

Contribuabilii persoane fizice şi juridice pot accesa eşalonarea la plată simplificată pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru obligaţiile fiscale principale şi accesorii datorate după data declarării stării de urgenţă.

„Pentru a accesa eşalonarea la plată simplificată nu este necesar să se constituie garanţii, ci trebuie doar îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) să se depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
b) să nu se înregistreze obligaţii fiscale restante la data declarării stării de urgenţă, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală. În cazul în care, la data stării de urgenţă se înregistrează astfel de obligaţii fiscale restante, acestea trebuie stinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
c) să nu fie în procedura falimentului;
d) să nu fie în dizolvare;
e) să fie depuse toate declaraţiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
f) să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 şi 26 din Codul de procedură fiscală. Prin excepţie, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative şi judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiţia se consideră îndeplinită”, se arată în comunicatul ANAF.

Pe perioada eşalonării la plată se pot depune două cereri de modificare a eşalonării la plată – în situaţia în care se doreşte includerea în eşalonare a obligaţiilor care constituie condiţie de plată, precum şi două cereri de menţinere a valabilităţii eşalonării la plată – în cazul în care a fost pierdută valabilitatea eşalonării la plată, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor, au transmis reprezentanţii ANAF.

Conform acestora. cererea de eşalonare la plată se soluţionează în termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia. La cerere nu se anexează alte documente, în afara propunerii de grafic de eşalonare şi nici nu este necesară constituirea de garanţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici