ANAF: Plata anticipată a obligaţiunilor Rompetrol presupune achitarea integrală a datoriei

Ministerul Finanţelor a transmis Rompetrol Rafinare că răscumpărarea înainte de scadenţă a obligaţiunilor emise în contul datoriei faţă de stat nu se poate face decât prin plata integrală a datoriilor, în condiţiile în care compania deja şi-a exprimat opţiunea de răscumpărare, potrivit ANAF.

63 afișări
Imaginea articolului ANAF: Plata anticipată a obligaţiunilor Rompetrol presupune achitarea integrală a datoriei

ANAF: Plata anticipată a obligaţiunilor Rompetrol presupune achitarea integrală a datoriei (Imagine: Mediafax Foto)

Rompetrol Rafinare şi-a manifestat intenţia de răscumpărare a obligaţiunilor în data de 9 septembrie, când a efectuat o primă plată în sumă de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane euro.

Totodată, compania a strâns de la acţionari în perioada iulie-august 329,49 milioane lei printr-o majorare de capital, banii fiind destinaţi rambursării unei părţi din obligaţiuni. Majorarea de capital a fost, însă, contestată de Ministerul Finanţelor Publice, care a pierdut în luna august primul proces, la Tribunalul Constanţa, potrivit Rompetrol.

"Ministerul Finanţelor Publice, luând act de intenţia societăţii de răscumpărare a obligaţiunilor prin efectuarea unei plăţi parţiale, în data de 09.08.2010, a comunicat SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa, că plata realizată reprezintă doar prima tranşă efectuată în scopul răscumpărării totale a obligaţiunilor ce trebuie îndeplinită până la data de 30.09.2010. Totodată, ministerul a comunicat societăţii faptul că odată manifestată opţiunea de răscumpărare înainte de scadenţă, aceasta nu poate fi decât integrală conform prevederilor convenţiei mai sus referite (convenţia de emisiune, din 2003 - n.r.)", se arată într-un comunicat al ANAF.

ANAF precizează că, ulterior plăţii unei prime tranşe din datoria totală a Rompetrol către stat în valoare de circa 570 milioane de euro şi a intenţiei Rompetrol Rafinare de apropa în Adunarea Generală a Acţionarilor gajarea şi ipotecarea unor bunuri mobile şi imobile, a decis instituirea unor măsuri asiguratorii, conform Coduluide procedură fiscală.

"Facem menţiunea că, prin măsurile asigurătorii instituite asupra bunurilor mobile şi imobile nu este afectată activitatea societăţii, întrucât măsurile asigurătorii dispuse au ca efect doar indisponibilizarea bunurilor şi reprezintă o posibilitate de a asigura, la scadenţă, recuperarea integrală a contravalorii obligaţiunilor rămase nerăscumpărate, prevăzute în OUG 118/2003, precum şi în Convenţia de emisiune din data de 05.12. 2003, încheiată în aplicarea legii, respectiv plata diferenţei de 516 milioane euro", se spune în comunicatul ANAF.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, în comunicat, că, prin acţiunile întreprinse, ANAF urmăreşte protejarea interesului statului şi realizarea veniturilor bugetare, pornind de la faptul că datoria de 2,4 miliarde lei a Rompetrol Rafinare reprezintă circa 2,4% din bugetul de stat previzionat a se încasa în acest an.

Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a subscris în 2003 obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în valoare totală de 2,17 miliarde de lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere.

Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare a convocat acţionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat şi majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora. Suma maximă cu care capitalul ar urma să fie majorat este echivalentul în lei al sumei de 517 milioane euro, adică valoarea tuturor obligaţiunilor emise de Rompetrol Rafinare în 2003.

Pe ordinea de zi a convocatorului AGA sunt supuse aprobării, printre altele, gajarea de către companie, ca parte a unui pachet de garanţii pentru prelungirea unui împrumut de la The Rompetrol Group NV, a tuturor acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Petrochemicals SRL şi Rompetrol Logistics SRL.

ANAF a instituit, vineri, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, potrivit unui comuniact transmis duminică de Rompetrol Rafinare.

"Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste un miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi Grupul Rompetrol", se spune în comunicatul companiei.

În opinia Rompetrol, decizia ANAF ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare.

Compania arată că, potrivit OUG 118/2003 şi convenţiei de emisiune, la opţiunea Rompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Această operaţiune a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şi validată de Consiliul Concurenţei, fiind ulterior promulgată de preşedintele României.

"Prin urmare, acţiunea ANAF, exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finantelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul Romaniei, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România", se mai spune în comunicatul Rompetrol.

Grupul Rompetrol deţine aproape 99% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici