ANAF va putea recupera datoriile la buget ale contribuabililor prin cesionarea creanţelor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea să cesioneze creanţele fiscale pe care le administrează, dar preţul nu va fi mai mic decât valoarea nominală a obligaţiilor contribuabililor, potrivit unui proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului de Procedură Fiscală.

44 afișări
Imaginea articolului ANAF va putea recupera datoriile la buget ale contribuabililor prin cesionarea creanţelor

Sursa: anaf.mfinante.ro

În cazul în care există mai mulţi ofertanţi pentru preluarea creanţelor fiscale, cesiunea se va realiza în urma unei licitaţii organizate de către ANAF.

Cesionarul creanţei fiscale preia toate drepturile cedentului, cu excepţia celor conferite de calitatea de creditor bugetar, conform proiectului de ordonanţă.

ANAF are obligaţia de a răspunde pentru existenţa creanţei la data încheierii contractului de cesiune, iar după semnarea contractului Fiscul va fi descărcat de orice obligaţie de garanţie.

Astfel, dacă creanţa fiscală care face obiectul cesiunii este contestată, ANAF nu are nicio obligaţie de garanţie.

Procedura de cesiune a creanţelor va fi stabilită prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Companiile mari aveau, la finele anului trecut, restanţe bugetare de 5,27 miliarde lei, în scădere cu 3,12% faţă de nivelul de la 31 decembrie 2006, iar Compania Naţională a Huilei (CNH) a rămas cel mai mare datornic, având de rambursat 2,83 miliarde lei, circa jumătate din total.

Suma de 5,27 miliarde de lei reprezintă datoriile cumulate ale societăţilor mari la cele patru mari componente ale bugetului general consolidat, potrivit datelor ANAF.

Marii contribuabili sunt companiile care au o cifră de afaceri de cel puţin 70 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici