Analist economic: România trebuie să reducă impozitul pe capital şi pe muncă pentru a avea creştere

România trebuie să reducă impozitele pe capital şi pe forţa de muncă pentru a avea creştere economică pe termen mediu şi lung, întrucât prin măsuri de politică monetară nu prea se mai poate face nimic în acest sens, consideră analistul economic Florin Câţu.

244 afișări
Imaginea articolului Analist economic: România trebuie să reducă impozitul pe capital şi pe muncă pentru a avea creştere

Analist economic: România trebuie să reducă impozitul pe capital şi pe muncă pentru a avea creştere (Imagine: Shutterstock)

"Ca să creşti pe term mediu şi lung ai nevoie de investiţii, de mişcarea capitalului. Singurul mod de aface acest lucru este prin reducerea fiscalităţii pe factorul de producţie. Impozitând capitalul nu poţi merge mai departe. Atunci când ai nevoie de creştere economică, ai nevoie de investiţii şi acestea vin din capital. Deci, în acest moment, este nevoie de reducerea impozitării capitalului", a spus Câţu la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

El a arătat că în perioadă de criză trebuie stimulată cerea internă, obiectiv care poate fi atins prin promovarea unor anumite politici monetare şi fiscale.

"Politica monetară nu prea are ce să facă în România. Putem vorbi de o reducere a dobânzii până la zero, chiar să se injecteze lichiditate în sistem, dar chiar o cercetare a BNR despre transmiterea politicii monetare în sistem arată că aceasta este foarte înceată. Transferul se face numai până la sistemul financiar bancar, nu şi până la consumator. Politica monetară nu poate face nimic, doar să ţină inflaţia redusă", a explicat Câţu.

Câţu a adăugat că în România canalul aşteptărilor este foarte puternic şi orice tendinţă sau orice relaxare agresivă de politică monetară va avea repercusiuni asupra inflaţiei prin acest canal.

În ceea ce priveşte politica fiscală, Câţu spune că stimularea consumului se poate face prin creşterea cheltuielilor sau scăderea taxelor şi impozitelor, inclusiv pe forţa de muncă.

Pe de altă parte, Câţu a arătat că economia mondială are nevoie de o nouă abordare, având în vedere că până acum măsurile luate nu au avut succes.

"Din 2007, SUA şi Anglia au redus dobânda, au crescut lichiditatea, guvernele ajută, dar fără niciun rezultat. Ce facem? Poate folosim soluţii pentru alte probleme, poate nu asta este problema. Avem de-a face cu probleme structurale, există economişti care lucrează cu această teorie chiar în Uniunea Europeană. Se pare că se cunoştea nevoia unui sistem ecomomic eficient şi versatil, adaptabil", a adăugat Câţu.

În acest sens, el a precizat că în ultimii 30 de ani au avut loc 97 de crize ale sistemului bancar şi 176 de crize monetare.

"Reglementarea nu a funcţionat, sistemele poate erau eficiente, dar nu erau adaptabile. De aceea cred că este nevoie de nouă abodare. A venit momentul nu doar în România, dar şi la nivel mondial pentru o nouă abordare. Este acum o problemă de supravieţuire a sistemului, am ajuns la acel punct foarte dificil în care trebuie să ştim dacă sistemul poate supravieţui. Şi nu găsim în economie exemple de supravieţuire, dar găsim în natură, ecosistemele au supravieţuit", a explicat Câţu.

În opinia sa, în ultimii 30 de ani statul a reuşit să devină foarte adaptabil, versatil, dar este foarte ineficient, în timp ce sectorul privat este foarte eficient, dar şi foarte fragil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici