Analişti: Impactul pe pieţele globale după atentate va fi limitat, sectorul turismului ar putea scădea

Tranzacţiile pe pieţele globale ar putea fi afectate doar pe termen scurt în urma atentatelor din Franţa, în care au fost ucise 129 de persoane, dar ar putea apărea probleme în anumite sectoare din Franţa, în principal în turism, afirmă analişti citaţi de site-ul agenţiei Reuters.

408 afișări
Imaginea articolului Analişti: Impactul pe pieţele globale după atentate va fi limitat, sectorul turismului ar putea scădea

Analişti: Impactul pe pieţele globale după atentate va fi limitat, sectorul turismului ar putea scădea (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Franţa a decretat stare de urgenţă pe termen nedeterminat în urma atentatelor de la Paris.

"Istoria ne va spune dacă impactul economic asupra burselor va fi limitat; eu cred că aşa va fi, cred că pieţele îşi vor reveni rapid şi vor continua activităţile normal", afirmă Shane Oliver, economist-şef la compania australiană de evaluare AMP Capital.

Bursa S&P 500 Index a avut o scădere de 1% vineri seară, imediat după răspândirea informaţiilor despre atentatele de la Paris.

"Dacă atentatele ar fi avut loc în timpul activităţilor de vârf ale burselor, exista riscul de panică pe pieţele internaţionale; în acest fel, pieţele au avut la dispoziţie zilele de sâmbătă şi duminică pentru a digera informaţiile", explică Eiji Kinouchi, şeful echipei de analişti de la Daiwa Securities (Tokyo).

Majoritatea burselor din Statele Unite, Asia şi Europa au avut fluctuaţii reduse, care nu par să fi fost influenţate de atentate.

Însă cele mai mari pierderi ar putea apărea pe pieţele de investiţii franceze, în special în sectorul turismului.

"Atacurile teroriste de la Paris ar putea avea efecte negative asupra sectorului turismului", atrage atenţia Robert T. Lutts, preşedintele companiei Cabot Wealth Management, situată în Salem, Massachusetts (Statele Unite).

Franţa are cel mai mare număr de turişti din lume, acest sector ocupând aproape 7,5% din nivelul PIB-ului.

"Dat fiind că Franţa are o industrie a turismului foarte dezvoltată, ar putea apărea anumite efecte negative asupra economiei. Şi în turismul global ar putea fi probleme, din cauza acestui eveniment şi a prăbuşirii avionului rus în nordul Egiptului", apreciază Hidenori Suezawa, expert financiar la SMBC Nikko Securities.

"Nu cred că impactul va fi atât de mare încât să afecteze politica monetară americană", subliniază specialistul.

Europa s-a confruntat cu atentate similare în trecut, la Madrid (Spania) în 2004, şi la Londra (Marea Britanie) în 2005, soldate în total cu 250 de morţi şi 2.500 de răniţi.

Terorişti sinucigaşi s-au aruncat în aer, vineri seară, în faţa arenei "Stade de France" din Paris, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, în centrul capitalei Franţei. Circa 85 de persoane au fost ucise în sala de concerte Bataclan. Potrivit bilanţului încă provizoriu, cel puţin 129 de oameni au murit, iar 352 au fost răniţi în atentatele comise în cursul nopţii de 3 spre 4 noiembrie la Paris. În bilanţ nu sunt incluşi cei şapte sau opt terorişti morţi în atentate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici