Analişti: Inflaţia va coborî la 3,8% în 2010 şi 3,3% în 2011

Rata inflaţiei va scădea la 3,8% la finele anului viitor şi la 3,3% în 2011, prognozează analiştii Economist Intelligence Unit (EIU), care consideră că principale riscuri pentru această estimare sunt legate de cursul valutar şi de posibilitatea majorării TVA-ului în 2010.

20 afișări
Imaginea articolului Analişti: Inflaţia va coborî la 3,8% în 2010 şi 3,3% în 2011

Analişti: Inflaţia va coborî la 3,8% în 2010 şi 3,3% în 2011 (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar înainte de criza politică din a doua jumătate a anului 2009, dar s-a depreciat ulterior spre 4,3 lei/euro. Leul se va confrunta cu presiuni suplimentare dacă criza politică se va prelungi şi dacă Guvernul nu reuşeşte să controleze cheltuielile publice în trimestrul al patrulea. BNR a anunţat că intervenţiile pe piaţa valutară vor fi prudente, ceea ce ar putea rezulta într-o volatilitate mai mare", se spune în raportul EIU pe luna noiembrie.

În opinia experţilor EIU, atingerea ţintelor de inflaţie stabilite de BNR pentru 2009 şi 2010 va depinde într-o mare măsură de traiectoria leului în această perioadă.

Analiştii instituţiei consideră că o corecţie a leului, văzut o perioadă lungă de timp ca fiind supraapreciat, era de dorit, având în vedere temerile privind competitivitatea.

"Totuşi, bazându-ne pe estimările privind rata de echilibru, este posibil ca leul să fie în continuare supraevaluat în mod semnificativ. Posibilele probleme de competitivitate a României sunt legate de faptul că alte valute din regiune s-au depreciat substanţial în acest an", se mai arată în raport.

EIU notează că leul a scăzut la un minim istoric de 4,3 lei pe euro în luna februarie 2009, în pofida intervenţiilor BNR, dar s-a apreciat după ce România a anunţat un acord de finanţare cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă de aproape 20 miliarde de euro.

BNR prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 4,5% şi o scădere importantă anul viitor, la 2,6% în decembrie 2010. Ţinta de inflaţie stabilităn pentru 2010 este 3,5% plus/minus unpunct procentual, în timp ce pentru 2011 BNR va propune guvernului o ţintă de 3% plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici