Analiştii CFA: Scădere economică de 5% în 2020 şi un curs de schimb de 5 lei/euro în 12 luni

  • Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,0102 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,68%, potrivit Asociaţiei CFA Society.
  • Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, toţi analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9398 lei/euro.
  • În acelaşi timp, datele sondajului arată că economia va scădea cu 5% în 2020, în timp ce rata somajului va atinge o valoare medie de 6,7% la finalul anului.
1838 afișări
Imaginea articolului Analiştii CFA: Scădere economică de 5% în 2020 şi un curs de schimb de 5 lei/euro în 12 luni

Analiştii CFA: Scădere economică de 5% în 2020 şi un curs de schimb de 5 lei/euro în 12 luni

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, toţi analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9398 lei/euro.

“Toţi participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuala. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro” , spun analiştii CFA.

Indicatorul CFA România de încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Este de remarcat ca peste 60% dintre participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluat.

În ceea ce priveşte indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna octombrie, acesta a scazut fata de luna anterioara cu 2,3 puncte pana la valoarea de 32,1 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 22,4 puncte, evoluţie datorată componentei de conditii curente a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioară cu 13,2 puncte, pana la valoarea de 19,9 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 45,2 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3,2 puncte fata de luna anterioara, pana la valoarea de 38,2 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 11,0 puncte.

Începând cu luna aprilie acestui an, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar răspunsurile centralizate pentru luna octombrie arată că cea mai mare parte dintre respondenţi (peste 67%) anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimti puternic pana in T3/ 2021, în timp ce deficitul bugetului de stat pentru anul 2020 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 8,6%.

În acelaşi timp, datele sondajului arată că economia va scădea cu 5% în 2020, în timp ce rata somajului va atinge o valoare medie de 6,7% la finalul anului.

Pentru anul 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 2,9%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici