ANALIZĂ: Criza din zona euro inversează trendurile bătătorite ale migraţiei globale

Consecinţele economice grave ale crizei din zona euro inversează vechile trenduri ale migraţiei globale a forţei de muncă, determinând mulţi profesionişti europeni să se orienteze către fostele colonii din America Latină sau Africa, aflate în plin boom economic, potrivit unei analize WSJ.

1157 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Criza din zona euro inversează trendurile bătătorite ale migraţiei globale

ANALIZĂ: Criza din zona euro inversează trendurile bătătorite ale migraţiei globale (Imagine: Shutterstock)

"Criza de acasă este foarte departe. În Brazilia este creştere şi optimism, o atmosferă de bucurie care contrastează total cu ce se petrece în Europa", spune un arhitect spaniol care a emigrat în Brazilia împreună cu soţia, unde au găsit rapid de lucru după ce au rămas şomeri în Spania.

Brazilia construieşte febril stadioane, terminale aeroportuare şi hoteluri, în aşteptarea Cupei Mondiale la fotbal din 2014 şi Jocurilor Olimpice din 2016, pe care le va găzdui.

Zeci de mii de profesionişti europeni cu educaţie înaltă sunt goniţi de dificultăţile economice de pe continent, către America Latină, Africa, Asia, Australia, SUA şi Canada.

Totodată, influxul de imigranţi din ţări sărace, a căror muncă pe bani puţini a ajutat economiile din zona euro să crească rapid în ultimii zece ani, a început să dispară. Sute de mii de imigranţi se întorc acasă, scrie WSJ.

Situaţia ridică problema costurilor pe termen lung ale crizei actuale din zona euro - dispariţia profesioniştilor talentaţi, care ar putea ajuta economiile aflate în dificultate să iasă din recesiune.

"Are loc un exod de oameni foarte bine instruiţi, de care Europa va avea nevoie pentru a decola când se va îmbunătăţi situaţia", comentează Demetrios Papademetriou, analist specializat pe probleme de migraţie, preşedinte al Migration Policy Institute din Washington.

Cele mai afectate ţări sunt Spania şi Portugalia, care pierd profesionişti în favoarea fostelor colonii din America Latină. Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia şi Cipru au un raport subunitar între imigranţi şi emigranţi, iar oficialii de la Atena au remarcat cu îngrijroare apariţia unui trend similar în Grecia.

În timpul unui deceniu de prosperitate care a luat sfârşit în 2008, Spania a absorbit un val uriaş de imigarnţi, la o rată de 500.000 pe an. Anul trecut, cu un şomaj de peste 20%, Spania a devenit "exportator" de muncitori pentru prima dată din 1990, potrivit institutului naţional de statistică de la Madrid. Dintre cei 37.000 de cetăţeni spanioli care au emigrat anul trecut, aproape 60% s-au îndreptat către ţări din afara UE.

Cel puţin 100.000 de portughezi, din populaţia totală de 11 milioane, s-au mutat în străinătate anul trecut. Angola a primit din 2003 peste 70.000 de portughezi, iar numărul de portughezi care au primit vize de muncă în Brazilia în 2010 şi primul semestru din 2011 a ajuns la 52.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici