- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.03.2022, 15:49)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză: România are o poziţie de economie dezvoltată în relaţia comercială cu Rusia
- Exporturile şi importurile pe relaţia România-Rusia arată o realitate economică.
- Deşi este pe deficit, România are statut de economie dezvoltată, iar Rusia de furnizor de materii prime, arată Ziarul Financiar.
Urmărește
1066 afișări
Analiză: România are o poziţie de economie dezvoltată în relaţia comercială cu Rusia
România exportă către Rusia în principal produse finite sau prelucrate, în vreme ce cele mai mari importuri din Rusia sunt de materii prime.
România are o poziţie de economie dezvoltată în relaţia comercială cu Rusia, pe partea de bunuri. Datele transmise de Institutul Naţional de Statistică arată că România importă din Rusia în cea mai mare parte păcură, cocs sau huilă, iar în primele 10 categorii de produse exportate de România către Rusia se numără aproape numai produse prelucrate, cu valoare adăugată mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„În slujba țării”, cartea lui Nicolae Ciucă, e gata de lansare. Ion Cristoiu a citit-o: „Se vrea un Președinte cuminte”
-
Soluţia ingenioasă găsită de ucraineni ca să-şi trimită copiii la şcoală pe timp de război
-
Armele continuă să facă victime în SUA. Incident pe o autostradă din Kentucky
-
Salvamont: 21 de persoane au fost salvate în urma intervenţiilor de sâmbătă
România a exportat bunuri în valoare de 1 mld. de euro către Federaţia Rusă în 2021 şi a importat bunuri în valoare de 3 mld. de euro. În consecinţă, deficitul rezultat a fost de 2 mld. de euro. Printre principalele bunuri exportate sunt produse finite, ca de exemplu medicamentele produse de Terapia Cluj. Cu toate acestea, de când Rusia a invadat Ucraina şi a pornit cel mai mare conflict armat din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, nimic nu mai este cert.
„Tot exportul este blocat, cele mai importante livrări erau către Ucraina, unde este blocat tot sistemul de lucru, avem livrări mai mici către Rusia şi Belarus, unde nu putem livra din cauza întreruperii traseelor comerciale. Problema mare rămâne Ucraina, unde livrăm produse de spital care acum nu mai ajung, din păcate. Încercăm să găsim soluţii“, a transmis către ZF Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente din România.
Analiza pe principalele categorii de bunuri exportate în Rusia arată că primele 10 categorii fac jumătate din exporturi. Dintre acestea, mai bine de un sfert sunt componente de tractoare. Medicamentele, dintre care o bună parte sunt produse de Terapia Cluj sau Antibiotice SA, sunt pe locul al doilea şi în 2021 exporturile farmaceutice din România spre Rusia s-au ridicat la peste 60 de milioane de euro.
Acum însă exporturile de medicamente sunt blocate, după cum spune Dragoş Damian. Ce urmează însă?
„În noua ordine economică care va urma războiului, bineînţeles, după criza economică la care trebuie să ne aşteptăm pentru următorii 2-3 ani, este esenţial ca România să fie un jucător important în estul Europei, poate chiar să devenim un hub de producţie şi logistică al UE către Rusia şi statele satelit şi Ucraina. Nu se poate imagina ca România să nu fie parte a rutelor economice care vor fi rescrise şi nu se poate concepe o economie viabilă fără resursele de materii prime ale Rusiei şi Ucrainei“, mai spune Dragoş Damian.
Datele despre marile grupe de importuri din Rusia confirmă spusele lui: aproape toate bunurile din top 10 importuri din Rusia sunt materii prime. Peste jumătate din importuri (1,7 mld. de euro din 3 mld. de euro) sunt reprezentate de păcură, folosită în industria electrică şi termică, şi alte uleiuri pentru rafinării. Factura gazelor ruseşti a fost, în 2021, de 412 mil. euro, adică 14% din totalul importurilor din Federaţia Rusă.
La acestea se adaugă importurile de cocs şi minereu de fier, indispensabile furnalelor din industria siderurgică, cum sunt cele de la Sidex Galaţi. Importurile de cocs din Rusia au fost de 125 mil. de euro în 2021 şi cele de minereu de fier de 70 de mil. de euro.
România a mai importat huilă în valoare de 72 de mil. de euro în 2021 şi cauciuc sintetic în valoare de 88 mil. de euro.
Datele statistice arată că în ultimii 10 ani deficitul comercial al României cu Rusia a fost, cumulat, de aproape 14 miliarde de euro. Pe baza datelor la 11 luni din 2021, calculele ZF arată că importurile totale se ridică la peste 3 mld. de euro, iar exporturile către Rusia au fost de 1 mld. de euro. În consecinţă, deficitul în relaţia comercială România-Rusia este de circa 2 miliarde de euro. Cu toate acestea, în structură lucrurile arată că România se află în raport cu Federaţia Rusă în poziţia de economie dezvoltată, exportatoare de produse cu valoare adăugată.
De exemplu, înainte de 1989, cele mai căutate încălzitoare de apă, cum ar fi termoplonjonul, erau din Rusia. Acum, această categorie de produse se află pe locul al şaptelea în topul exporturilor româneşti către Rusia, cu o valoare estimată la 28 de milioane de euro în 2021.
Majoritatea importurilor din Rusia sunt reprezentate de materii prime, care sunt ulterior valorificate în fabricile româneşti. Analiza pe principalele mărfuri importate arată că majoritatea importurile sunt constituite din produse petroliere şi gaze naturale. De asemenea, România importă foarte mult cocs din Rusia, materie primă pentru producţia de oţel, dar şi alcooli aciclici pentru industria chimică. Cocsul şi minereul de fier sunt indispensabile furnalelor din industria siderurgică, cum sunt cele de la Sidex Galaţi.
Citește pe alephnews.ro: Internetul e în șoc: Nikocado Avocado, youtuberul care s-a filmat mâncând până la obezitate morbidă, a slăbit peste 100 de kilograme: „A fost experimentul vieții mele”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Zeci de mii de oameni protestează în Franța după numirea lui Michel Barnier ca prim-ministru: „Opriți lovitura de stat a lui Macron”
Criză fără precedent în Germania: Piaţa forţei de muncă a ţării suferă de o „moarte prin o mie de tăieturi”. În industrie nu se mai găsesc joburi bine plătite, giganţii auto precum VW, BMW şi Mercedes dau afară pe capete, iar Volkswagen vorbeşte despre primele închideri de fabrici în Germania din istoria de 87 de ani a companiei
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Diana Șoșoacă: ,,Primul meu SOȚ este însurat cu una dintre cele mai bune prietene de-ale mele. Nu toți avem norocul să avem căsătorii îndelungate”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe