ANC vrea să reducă tarifele de interconectare în 2009 - 2010

Autoritatea Naţională pentru Comunicare (ANC) intenţionează, începând cu 2009, să reducă tarifele de interconectare la operatorii de telefonie mobilă şi anticipează că facturile clienţilor vor scădea cu 25-30% în următorii trei ani, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Liviu Nistoran.

38 afișări
Imaginea articolului ANC vrea să reducă tarifele de interconectare în 2009 - 2010

ANC vrea să reducă tarifele de interconectare în 2009 - 2010

"ANC intenţionează să reducă tarifele de interconectare şi la Telemobil, Cosmote România şi RCS&RDS începând cu 2009. Totodată, confirmăm reducerea tarifelor de interconectare la Vodafone România şi Orange România. Credem că dacă măsurile propuse vor fi puse în practică, facturile clienţilor de telefonie mobilă vor scădea cu 25-30% în următorii trei ani, poate chiar cu mai mult", a spus Nistoran.

În prezent, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote România, Telemobil şi RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, 0,0801 euro/minut şi 0,0743 euro/minut.

Potrivit proiectului de decizie al ANC, de la 1 februarie 2009, Cosmote România şi Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.

De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse de ANC sunt de 0,0567 euro/minut pentru Cosmote România şi Telemobil şi de 0,064 euro/minut pentru RCS&RDS.

În cazul Orange România şi Vodafone România, autoritatea de reglementare a stabilit, anterior, că tarifele de interconectare practicate de la 1 ianuarie 2009 vor fi de 0,0503 euro/minut, nivel care va fi utilizat şi în 2010.

Din 2011, tarifele de interconectare pentru toţi cei cinci operatori de telefonie mobilă vor fi stabilite printr-un nou model de calcul, care va fi prezentat de ANC.

Nistoran a spus că tarifele de interconectare sunt stabilite în funcţie de costurile operatorilor, situaţie ce va încuraja eficienţa pe termen lung a companiilor de profil, va transmite semnale economice pozitive cu privire la decizia de a cumpăra sau de a investi în industria de profil, va permite recuperarea investiţiilor şi va încuraja noi alocări de fonduri în această direcţie, prin obţinerea unei rentabilităţi atractive a noilor capitaluri.

"Măsura propusă va încuraja operatorii de dimensiuni mai reduse, pentru că traficul între reţele punea în avantaj companiile dominante", a spus şeful ANC.

Tariful de interconectare reprezintă suma plătită de un operator pentru ca abonaţii acestuia să apeleze alţi clienţi din alte alte reţele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici