ANCOM a decis reducerea tarifelor de interconectare, la valori apropiate de propunerea iniţială

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a decis să reducă tarifele maxime de interconectare de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,14 eurocenţi/minut pentru cele fixe.

172 afișări
Imaginea articolului ANCOM a decis reducerea tarifelor de interconectare, la valori apropiate de propunerea iniţială

ANCOM a decis reducerea tarifelor de interconectare, la valori apropiate de propunerea iniţială (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Iniţial, ANCOM a propus industriei o scădere a tarifelor la 0,86 eurocenţi (puncte mobile), respectiv 0,15 eurocenţi (fixe).

Noua variantă a fost stabilită după finalizarea ultimei runde de dezbateri naţionale asupra tarifelor şi va fi transmisă, pentru aprobare, Comisiei Europene.

ANCOM arată, într-un comunicat, reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesară pentru a stimula concurenţa în piaţa serviciilor de profil.

Deşi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabilă în România cu cea din Franţa sau Germania, peste 70% din utilizatorii din România îşi limitează apelurile naţionale de pe telefonul mobil din cauză că sunt preocupaţi de costurile prea mari, astfel că apelurile "în reţea" au ajuns să reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile, conform sursei citate.

"Barierele între reţele, reprezentate în special de nivelurile mari ale tarifelor de terminare, descurajează comunicarea între utilizatorii unor reţele diferite. Noile tarife de terminare propuse de ANCOM reflectă în mod realist consumul de resurse necesar furnizării serviciilor şi vor asigura o dezvoltare sănătoasa a concurenţei, în beneficiul utilizatorilor", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile.

La finele lunii august, autoritatea de reglementare a anunţat că va propune reducerea tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe

Măsura a fost criticată de unii operatori, care au susţinut că veniturile companiilor telecom se vor reduce şi vor fi afectate negativ investiţiile în infrastructură, mai ales în sectorul 4G.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici