Angela Merkel vrea reglementarea tuturor activităţilor de pe piaţa financiară

Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri criticile la adresa politicii sale referitoare la zona euro, afirmând că este inacceptabil ca aceia care solicită măsuri curajoase pentru combaterea crizei datoriilor să se opună în acelaşi timp măsurilor de reglementare a pieţelor financiare.

682 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel vrea reglementarea tuturor activităţilor de pe piaţa financiară

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merkel a afirmat la o conferinţă organizată de sindicatul german IG Metall că G20 nu a reuşit să îşi respecte promisiunea de a nu lăsa nereglementat niciun produs, jucător financiar sau vreo piaţă de profil, transmite Reuters.

Ea a spus că va cere la summitul G20 care va avea loc în Cannes la începutul lunii viitoare măsuri pentru problema "băncilor prea mari pentru a cădea" şi pentru activităţile bancare "din umbră".

În comentarii adresate voalat Statelor Unite şi Marii Britanii, Merkel a criticat ţările din afara zonei euro care refuză să accepte propunerile de taxare a tranzacţiilor financiare.

"Nu se poate ca cei din afara zonei euro care ne-au presat în mod repetat să luăm măsuri cuprinzătoare împotriva crizei datoriilor să se asocieze în acelaşi timp pentru a respinge introducerea taxei pe tranzacţiile financiare. Este inacceptabil", a spus Merkel.

Ea a adăugat că actorii pieţelor financiare trebuie să suporte costurile de combatere a crizei şi că va insista în acest sens până va reuşi, cel puţin în Europa.

Autorităţile de la Washington şi Londra s-au opus introducerii taxei, determinând Germania să ia în considerare introducerea acesteia doar în zona euro.

Preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au presat zona euro să ia măsuri curajoase pentru combaterea crizei datoriilor.

Ţările din afara uniunii monetare insistă ca criza datoriilor din regiune să fie tema centrală a summitului G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, prezidat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Merkel crede însă că subiectul principal al reuniunii ar trebui să fie reglementarea pieţei financiare.

Ea a reiterat opoziţia faţă de emiterea de obligaţiuni comune ale zonei euro.

Cancelarul a explicat că problemele legate de datorii şi competitivitate s-au acumulat pe parcursul anilor şi nu pot fi rezolvate dintr-o dată.

Merkel şi Sarkozy au promis că vor prezenta până la sfârşitul acestei luni un plan cuprinzător pentru rezolvarea crizei datoriilor, dar Germania a minimizat posibilitatea unor noi măsuri radicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici