ANRCTI propune un tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi pentru 33 operatori de telefonie fixă

Un număr de 33 de operatori de telefonie fixă ar putea practica, începând cu al doilea trimestru al acestui an, un tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi/minut, potrivit unui proiect de decizie al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).

1 afișare
Imaginea articolului ANRCTI propune un tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi pentru 33 operatori de telefonie fixă

ANRCTI propune un tarif de interconectare de 1,15 eurocenţi pentru 33 operatori de telefonie fixă

Lista operatorilor afectaţi de măsură propusă de ANRCTI include şi companiile Romtelecom, UPC România, RCS&RDS şi Vodafone România, se arată într-un comunicat al instituţiei remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

"ANRCTI propune reducerea treptată a tarifelor actuale de interconectare practicate de operatorii alternativi până la nivelul-ţintă, în două etape, până la începutul anului 2009. Astfel, tarifele medii de interconectare actuale ale operatorilor încă nereglementaţi ar urma să scadă odată cu intrarea în vigoare a deciziilor până la nivelul de 1,15 eurocenţi/minut, urmând ca, la 1 ianuarie 2009, să ajungă la 0,97 eurocenţi/minut, valoarea tarifului mediu de interconectare la nivel regional cu reţeaua Romtelecom", se mai arată în comunicat.

Măsura propusă de ANRCTI este inclusă într-un proiect de decizie lansat, marţi, spre consultare publică şi ar putea fi aplicată începând cu al doilea trimestru al acestui an, se mai arată în comunicat.

Prin această propunere, autoritatea va reglementa, pentru prima dată, interconectarea cu reţelele a 31 de operatori de telefonie fixă şi va revizui condiţiile de interconectare cu Romtelecom şi RCS&RDS, pentru a preveni şi remedia problemele concurenţiale identificate pe această piaţă.

Pentru a preveni potenţiale abuzuri de poziţie dominantă, ANRCTI consideră necesar să impună operatorilor, în mod proporţional cu problemele identificate, obligaţii de transparenţă şi nediscriminare, de evidenţă contabilă separată şi acces la reţea, precum şi măsuri de control al tarifelor de interconectare, se precizează în comunicat.

"Obligaţiile propuse urmăresc să răspundă problemelor concurenţiale identificate de Autoritate în raport cu terminarea apelurilor în reţelele de telefonie fixă şi anume refuzul de negociere a acordurilor de interconectare, lipsa de transparenţă, practicarea unor condiţii şi tarife discriminatorii şi, în unele cazuri, a unor tarife excesive", se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte interconectarea cu reţeaua Romtelecom, ANRCTI propune menţinerea întregului set de obligaţii impuse acestui operator prin reglementările anterioare, respectiv transparenţă, nediscriminare, evidenţă contabilă separată, accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, precum şi fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri.

În plus, ANRCTI are în vedere stabilirea, pentru fiecare nivel de interconectare cu reţeaua Romtelecom, a unei valori unice a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu, renunţând la actualul regim în care tarifele de interconectare sunt stabilite în mod diferenţiat în funcţie de intervalul orar (pentru perioada orelor de vârf şi, respectiv, pentru perioada din afara orelor de vârf).

În ceea ce priveşte interconectarea cu reţeaua RCS & RDS, autoritatea propune menţinerea obligaţiei de transparenţă şi a obligaţiei de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate.

Totodată, ANRCTI propune impunerea în sarcina RCS&RDS a obligaţiei de nediscriminare şi modificarea obligaţiei de control al tarifelor.

"Aceleaşi obligaţii care sunt propuse spre a fi menţinute sau impuse în cazul RCS & RDS sunt avute în vedere şi pentru cel de-al treilea operator ca mărime pe segmentul de telefonie fixă, UPC România", se menţionează în comunicat.

Totodată, ANRCTI propune impunerea şi în sarcina celorlalţi 31 de operatori alternativi de reţele de telefonie fixă a unor obligaţii de transparenţă, nediscriminare, acces şi utilizare a unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, precum şi de control al tarifelor.

Lista celor 33 de furnizori de telefoniei fixe are un caracter preliminar şi poate suferi modificări în urma procesului de consultare.

În acest sens, autoritatea invită persoanele interesate să-şi exprime părerea cu privire la necesitatea extinderii sau restrângerii acestei liste, precum şi cu privire la alte aspecte evidenţiate în cadrul analizei, referitoare la definirea pieţelor relevante sau remediile propuse.

După încheierea perioadei de consultare publică şi analizarea observaţiilor şi propunerilor primite, ANRCTI urmează să notifice Comisia Europenă şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la setul de măsuri propuse, care cuprinde definiţiile pieţelor relevante identificate, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă, precum şi obligaţiile pe care intenţionează să le impună pe pieţele analizate, împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri.

Comisia Europeană şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANRCTI comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării, iar ANRCTI va trebui să aibă în vedere observaţiile şi comentariile primite atunci când va adopta setul de măsuri propuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici