ANRE estimează creşterea importurilor de gaze cu 5,7% în 2009

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) estimează că importurile de gaze naturale vor creşte anul viitor cu 5,7%, de la 6,6 miliarde de metri cubi în 2008 la şapte miliarde de metri cubi, în timp ce consumul va avansa cu 0,5%, iar producţia internă se va reduce cu 2,3%.

17 afișări
Imaginea articolului ANRE estimează creşterea importurilor de gaze cu 5,7% în 2009

ANRE estimează creşterea importurilor de gaze cu 5,7% în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Consumul va ajunge de la 17,9 miliarde metri cubi în 2008 la 18 miliarde metri cubi anul viitor, se arată într-un raport asupra pieţei locale de energie elaborat de ANRE şi transmis Consiliului European al Reglementatorilor în Energie.

Producţia internă de gaze, asigurată în principal de Romgaz Mediaş şi Petrom, va scădea în 2009 cu 2,3%, de la 11,3 miliarde metri cubi estimat pentru 2008 la 11 miliarde metri cubi, potrivit sursei citate.

Comparativ cu 2007, producţia de gaze va scădea în 2009 cu 6%, în timp ce importurile vor creşte cu 14,7%. În intervalul 2007-2009, consumul naţional de gaze va creşte uşor, situându-se în jurul valorii de 18 miliarde metri cubi. Astfel, faţă de 2007, consumul de gaze va urca anul viitor cu 1,1%.

Importurile de gaze vor reprezenta anul viitor 38,8% din consumul total al României, faţă de 36,8% în acest an. România importă gaze exclusiv de la intermediari controlaţi de Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei.

Posibilitatea importurilor directe de la compania rusă ar putea face obiectul unor discuţii dintre Gazprom cu Romgaz şi Transgaz, în luna decembrie.

Potrivit unor reprezentanţi ai Romgaz, importul direct al unor volume mai mari decât cantităţile preluate în prezent din Rusia este determinat, printre altele, de scăderea producţiei interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici