ANRMAP a restrâns atribuţiile autorităţilor de management la verificarea acordării contractelor UE

ANRMAP a restrâns atribuţiile autorităţilor de management la verificarea criteriilor de atribuire a contractelor finanţate şi de UE, argumentând că acestea impun în prezent firmelor, în mod nejustificat, să fie înscrise în SEAP şi să aibă un birou de achiziţii pentru a aplica la astfel de proiecte.

762 afișări
Imaginea articolului ANRMAP a restrâns atribuţiile autorităţilor de management la verificarea acordării contractelor UE

ANRMAP a restrâns atribuţiile autorităţilor de management la verificarea acordării contractelor UE (Imagine: Shutterstock)

Autorităţile de management nu vor mai cere astfel firmelor private să se înscrie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), să aibă un departament de achiziţii sau să urmeze proceduri de achiziţii publice în derularea proiectelor cu fonduri structurale, ci se vor rezuma la a verifica un set limitat de criterii la atribuirea acestor proiecte.

Noile reguli vor fi valabile în cazul contractelor de achiziţie publică, de concesiune de lucrări sau de servicii finanţate din fonduri structurale.

Firmele private vor intra sub incidenţa OU 34/2006 privind achiziţiile publice numai în cazul contractelor de lucrări sau de servicii finanţate ori subvenţionate de stat în proporţie mai mare de 50%, al contractelor de lucrări în valoare mai mare de 4,8 milioane euro sau al contractului de servicii în valoare de peste 193.000 euro.

Reglementările au fost incluse într-un ordin emis deja de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Modificarea a fost argumentată de preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, prin faptul că autorităţile de management au extins şi firmelor private, fără o bază legală, dar prin elaborarea unor ghiduri sau manuale de aplicare a proiectelor europene, prevederile din OU 34/2006 privind achiziţiile publice, aplicabile doar autorităţilor contractante.

Firmele erau astfel obligate să se înscrie în SEAP ca autoritate contractantă, să îşi constituie departamente de achiziţii, iar decontarea sumelor cheltuite în proiect era condiţionată de respectarea strictă a procedurilor de achiziţii publice.

"Elaborarea unor liste unice de elemente care trebuie verificate la atribuirea acestor contracte a fost necesară, printre altele, deoarece autorităţile de management impuneau prevederi ale OU 34/2006 tuturor entităţilor private, dar care nu au calitatea de autoritate contractantă. Aplicarea acestor prevederi pentru entităţile private a fost însă excesivă şi a îngreunat derularea multor contracte finanţate din fonduri structurale", a declarat agenţiei MEDIAFAX şeful ANRMAP.

Ordinul emis stabileşte că autorităţile de management trebuie să se rezume la a verifica un set limitat de criterii în atribuirea contractelor din fonduri UE şi doar în cazul în care procedura de atribuire nu face obiectul unei verificări iniţiate de Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice.

Autorităţile de management vor verifica un set de nouă criterii care trebuie îndeplinite la atribuirea contractelor de achziţie publică, concesiune de lucrări sau de servicii.

Va fi verificat astfel dacă anunţul de participare, cu o descriere "nediscriminatorie şi suficientă", a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) sau în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi dacă procedura de atribuire decisă este justificată.

Autorităţile de management vor verifica şi dacă autoritatea contractantă a evaluat ofertele pe baza criteriilor de calificare şi selecţie prevăzute în anunţul de participare şi dacă a aplicat condiţiile de evaluare prezentate în anunţ.

Autorităţile de management vor mai controla şi dacă oferta a fost declarată câştigătoare pe baza criteriilor de atribuire din anunţul de participare, precum şi dacă în cazul licitaţiei deschise, licitaţiei restrânse sau cererii de oferte nu au fost operate modificări asupra ofertei câştigătoare chiar pe parcursul evaluării tuturor ofertelor depuse.

Se va verifica totodată dacă participanţii la licitaţie au fost informaţi cu privire la rezultatul selecţiei, în toate etapele de atribuire, şi dacă respectivul contract de achiziţie publică a fost semnat cu respectarea condiţiilor tehnice şi financiare, inclusiv după rezolvarea unor eventuale contestaţii de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Un ultim aspect verificat de către autorităţile de managament va fi publicarea anunţului de atribuire în SEAP sau în Jurnalul Oficial al UE.

În cazul contractelor de servicii pentru care normele UE prevăd doar elaborarea unui caiet de sarcini şi publicarea anunţului de atribuire, autorităţile de management vor verifica doar o serie de criterii.

Astfel, va fi verificat dacă este respectată regula conform căreia un contract nu este divizat, dacă nu rezultă o discriminare faţă de potenţialii ofertanţi din alte state membre ale UE şi dacă eventuale documente sau certificate emise în aceste state au fost acceptate.

Autorităţile de management vor mai controla şi dacă respectivul contract a fost încheiat după rezolvarea unei eventuale contestaţii depuse la CNSC, iar anunţul de atribuire a fost publicat în SEAP sau în Jurnalul Oficial al UE.

În cazul în care sunt identificate neconformităţi în raport cu listele de verificare standard, autorităţile de management vor sesiza ANRMAP şi nu vor autoriza efectuarea plăţilor aferente respectivului contract către beneficiari până la momentul emiterii de către ANRMAP a unui punct de vedere. Punctul de vedere emis de ANRMAP va specifica în mod expres eventualele încălcări în raport cu legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, astfel încât autorităţile de management să aplice eventuale corecţii financiare.

Potrivit şefului ANRMAP, noile reguli ar urma să reducă durata procedurilor de absorbţie a fondurilor europene cu până la şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici