Antreprenorul anului 2016: De la afacerea începută în baracă, la producţie mondială de farfurii.”Mergeam din uşă în uşă să îmi vând produsele”

Cristian Covaciu, fondatorul companiei IPEC, desemnat Antreprenorul anului 2016, şi-a început afacerea într-o baracă de tablă din curtea casei, în urmă cu 27 de ani, iar în prezent realizează 1% din producţia mondială de farfurii, având afaceri de 25 de milioane de euro şi peste 700 de angajaţi.

5372 afișări
Imaginea articolului Antreprenorul anului 2016: De la afacerea începută în baracă, la producţie mondială de farfurii.”Mergeam din uşă în uşă să îmi vând produsele”

Antreprenorul anului 2016: de la afacerea începută în baracă, la producţie mondială de farfurii

Cristian Covaciu, directorul general IPEC, companie care produce anula 40 de milioane de farfurii, ceea ce reprezintă 1% din totaalul mondial, a participat, marţi, la conferinţele practice BookLand Evolution de la Alba Iulia. Acesta a răspuns întrebărilor puse de elevi şi studenţi şi le-a dat sfaturi din propriile sale experienţe.

Fiind întrebat cum şi-a clădit unul dintre cele mai de succes business-uri din judeţul Alba, Covaciu a declarat că afacerea IPEC a început în curtea casei şi a muncit alături de familie.

”Noi atunci ne-am hotărât. Aveam în curte nişte cireşi, i-am tăiat, am făcut o fundaţie de beton şi am pus o baracă de tablă de 8/10 metri pătraţi şi acolo mi-am construit eu faimosul cuptor. Am început să lucrăm cu acel cuptor, am terminat şef de promoţie la facultate, am fost invitat să rămân asistent universitar. Astfel, lunea, marţea şi miercurea aveam ore de dimineaţa de la opt până seara la zece. Joia mă puneam pe maşină, veneam acasă şi lucram. Duminica mergeam din nou la Timişoara. Şi acum, dacă închid ochii vă spun drumul, curbă după curbă. În pauza de la 16.00 când studenţii mergeau la masă eu îmi luam ce am produs săptămâna respectivă şi mergeam din uşă în uşă la magazine să îmi vând produsele pe care le-am făcut. Îmi luam banii, mergeam acasă, o luam de la capăt. Eu nu am fost niciodată singur, am fost împreună cu mama, iar apoi a venit şi fratele. Nu eu am făcut singur totul, am fost tot timpul un colectiv”, a răspuns Cristian Covaciu.

Ei au trecut şi printr-un moment mai greu, în 1991, când au luat un credit de un milion de lei, „echivalentul a 14 de maşini marca Dacia”, fiind nevoiţi să-şi amaneteze locuinţele, riscând să piardă tot.

”Prima provocare adevărată a fost în 1991 când am amanetat casa noastră, a soacrei mele, tot ce am avut şi am luat un credit de un milion de lei. Era atunci foarte mult. Să vă daţi seama, de banii aceia cumpăram 14 maşini marca Dacia. La vremea respectivă condiţiile erau aşa de instabile încât am luat creditul cu 23% şi în două săptămâni s-a făcut dobânda 125%. Cumpăram materia primă, o procesam şi nu ne mai ajungeau banii să reluăm procesul. Atât de mare era inflaţia. S-a devalorizat moneda repede”, a mai spus Covaciu.

El a explicat că a fost nevoit să ia aceşti bani din bănci, pentru a se dezvolta, deoarece la momentul respectiv în judeţ erau ”peste 125 de firme” de aceeaşi dimensiune.

”Trebuia să facem ceva să supravieţuim. Povestea e mai lungă şi mai tristă şi nu e momentul să o spunem aici. Apoi a mers, trebuie să fii cu adevărat perseverent, să ştii ce vrei”, a explicat acesta.

Antreprenorul anului 2016 a transmis tinerilor să nu uite să savureze drumul spre succes, spre îndeplinirea obiectivului, deoarece ”e mai frumos să visezi că ai un Ferrari decât să-l ai”.

Întrebat ce înseamnă în cifre compania specializată în produse ceramice, care livrează din Japonia până în SUA, Cristian Covaciu a răspuns că realizează 40 de milioane de farfurii anual.

”Înseamnă 1% din producţia mondială de farfurii, înseamnă 40 de milioane de farfurii anual, înseamnă 500 de milioane de farfurii în total, înseamnă proiecte de dezvoltare până în 2020, însă 20% în fiecare an în plus. Înseamnă cea mai eficientă companie din zonă şi probabil din lume, înseamnă cifră de afaceri de 25 de milioane de euro, înseamnă 250 de roboţi, înseamnă că depăşim toate standardele de digitalizare despre care se vorbeşte astăzi. Facem peste 500 de reţete noi, monitorizăm 5.000 de parametri în fiecare secundă, 700 de angajaţi pe care încercăm să-i mulţumim, înseamnă salarii în fiecare lună, facturi la curent şi gaz de milioane de euro, înseamnă, într-un cuvânt, responsabilitate”.

Covaciu i-a încurajat pe elevi şi studenţii, spunându-le că românii nu sunt, în general, cu nimic mai prejos decât străinii şi ar alege să facă afaceri mai degrabă cu o firmă din ţară.

”Dacă mă întrebaţi cu cine prefer să lucrez, o firmă din Germania sau din România, o să vă spun că aleg o firmă din România pentru că sunt mai serioşi şi mai bine pregătiţi decât cei din Germania. Ceea ce poate nu vi se pare real, dar aşa este. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă pregătiţi bine de tot. Când începi ceva, întreabă-te de ce. Cu ce sunt eu mai bun decât restul? Dacă răspunsul este nu ştiu, te întorci la partea cu învăţatul şi înveţi să fii cel mai bun în ceva. Toţi din sala aceasta au un talent. Găsiţi-l! Cu siguranţă fiecare dintre noi este mai bun decât celălalt la ceva. Oi fi eu antreprenorul anului, dar tu poate eşti mai bun la sport. Cu siguranţă! Dezvoltaţi-vă talentele, încercaţi să faceţi din pasiune o profesie şi o să vă bucuraţi toată viaţa. Nu vă îndreptaţi spre ceva că a zis mama. E drumul vostru, urmaţi-l. Totdeauna nevasta vecinului e mai frumoasă decât a ta, aşa ţi se pare. Greşit, după ce începi să o cunoşti, nu e aşa frumoasă ca a ta. Rămâneţi pe direcţia pe care aţi luat-o şi nu vă abateţi. Perseverenţa e deosebirea dintre cei care reuşesc şi cei care nu reuşesc”, a mai spus directorul general al IPEC.

Cristian Covaciu a mai afirmat că nu le recomandă copiilor săi să studieze la facultăţi din alte ţări, deoarece este ”mulţumit de sistemul de învăţământ românesc”, iar studiul ţine de fiecare în parte, însă nu este de acord ca studenţii să se gândească ”la berea rece când se predă termodinamică”. Totodată, el a lăsat să se înţeleagă că ştie metodele de copiat ale elevilor.

”Nu sunt de acord cu ceea ce am văzut că se întâmplă. Facem grupul pe Facebook, postăm răspunsul şi toată lumea îl copiază. Încercaţi să nu faceţi treaba asta. În viaţă nu va fi grupul de Facebook lângă voi, veţi fi doar voi”, mai spus Covaciu.

Cristian Covaciu i-a sfătuit pe tineri să citească mult, dar să îşi formeze propriile păreri.

„Dacă vreţi să vă pregătiţi pentru viitor, învăţaţi să ştiţi, nu învăţaţi pentru note. E ceea ce le spun şi copiilor mei. Vă povestesc acum ceva din facultate, chiar dacă pare ciudat, am dorit să învăţ mai mult decât era în curs şi am făcut un examen foarte frumos. M-a chemat profesorul şi mi-a spus: <<Tu ce părere ai? Eu nu ştiu să predau ce ai învăţat şi după alte cursuri?>>. La faza asta eu m-am blocat. Eu am vrut să arăt că ştiu să mă pregătesc, iar rezultatul a fost că aproape m-a picat. Mi-a dat numai un şase, nu a putut să mă pice şi m-a întrebat de ce învăţ după alte cărţi. Asta nu trebuie să vă împiedice să citiţi tot timpul mai multe cărţi. Pentru mine cărţile au fost şi o dezamăgire. Credeam că tot ce scrie acolo e adevărat, nu e neapărat adevărat. Citiţi şapte cărţi, aflaţi şapte păreri şi faceţi-vă propria opinie. Şi astăzi, când informaţiile sunt mai la îndemână pe internet, prefer să iau o carte, să-i simt foile în mâini, să dau pagină cu pagină, să o iau seara în pat şi să o citesc”, a spus Covaciu.

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţul Alba este de părere că 90% din succes vine din perseverenţă, iar 10% din noroc, iar ”perseverenţa înseamnă multă învăţătură”.

”O să vă vină de foarte multe ori în viaţă să abandonaţi, un sfat pe care vi-l dau este să fiţi perseverenţi. 90% din succes vine din perseverenţă, 10% vine din noroc. Şi perseverenţă înseamnă şi multă învăţătură. Ştiu atâţia care, deşi sunt foarte inteligenţi, s-au apucat de o afacere. I s-a părut că cealaltă afacere e mai frumoasă, s-au mutat, după care li s-a părut că cealaltă e mai frumoasă şi au fost veşnic începători. Vă închipuiţi acum cât de greu ar fi pentru mine să concurez cu cel din 1990 după ce timp de 27 de ani, zi de zi, 20 de ore pe zi, m-am perfecţionat în ceea ce ştiu”, a spus directorul IPEC, unul dintre cei mai mari jucători din lume în domeniul produselor de menaj şi porţelan superior.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici