Video Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ: Canada poate fi înlocuitor al Marii Britanii în viaţa de zi cu zi şi la nivel de UE

Acordul CETA reprezintă o oportunitate pentru România de a extinde comerţul în afara graniţelor UE, Canada fiind, „mai în glumă, mai în serios”, un înlocuitor al Marii Britanii la nivelul blocului comunitar, a declarat marţi, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

542 afișări

„Practic, vorbim, mai în glumă, mai în serios, de un înlocuitor al Marii Britanii în viaţa de zi cu zi şi la nivel de Uniunea Europeană”, a spus Mihai Daraban, marţi, în cadrul conferinţei de presă pe tema Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA).

Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), acordul comercial reprezintă o oportunitate pentru România în vederea extinderii comerţului în afara Uniunii Europene (UE). „Pe noi, în ansamblu, având în vedere structura noastră economică, acest acord CETA nu poate decât să ne avantajeze, ne deschide, practic, alte oportunităţi pe planetă, pentru că marea noastră problemă este că am rămas captivi Uniunii Europene, suntem ca un angrenaj, nişte lonişti, pentru economia mare europeană”, a precizat Daraban.

Acordul comercial va elimina o serie de bariere tarifare şi taxe vamale. „Cred că trebuie să avem curajul să ieşim în afara graniţelor Uniunii Europene cu ceea ce înseamnă comerţul şi acest acord ne deschide, practic, o oportunitate la care nu ne aşteptam: căderea barierelor tarifare, 98% din ele cad, 93% din taxe pentru ceea ce înseamnă produse agroalimentare, recunoaşterea mai uşoară a calităţilor profesionale ale angajaţilor români, participarea la licitaţii pe piaţa canadiană. Practic, acest acord ne dă şansa să ne calificăm”, a explicat Daraban.

Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria şi Republica Moldova, subliniază importanţa Canadei, ca partener comercial. „Ai încheiat un acord comercial cu Canada, ai încheiat un acord comercial cu lumea. Ai acces la mai multe pieţe deodată”, a declarat diplomatul canadian.

Preşedintele CCIR subliniază importanţa exportului de servicii în relaţia România-Canada. „Cu Canada avem exporturi de bunuri şi servicii de 203 milioane şi un import de 260 de milioane de euro. Dacă ar fi să ne luăm după bunuri, exportăm de 90 de milioane şi importăm de 60 de milioane de euro. Cred că, în viitor, exportul de servicii va conta mult mai mult decât schimburile comerciale de marfă”, a precizat Daraban.

La 23 martie 2017, în România erau 539 de companii cu capital canadian în România.

În februarie, CETA a fost ratificat de Parlamentul European, urmând să fie ratificat de fiecare stat membru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici