AOAR:Proiectul Codului Muncii, un pas spre flexibilizarea pieţei, dar trebuie redusă şi fiscalitatea

Proiectul de modificare a Codului Muncii este în opinia reprezentanţilor oamenilor de afaceri un prim pas spre flexibilizarea pieţei muncii şi favorizarea condiţiilor pentru crearea de noi locuri de muncă, care ar trebui însă urmat de reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă.

4 afișări

"Nu este cea mai fericită formă pentru că din păcate nu a fost luată în calcul şi securizarea locurilor de muncă, care trebuie să fie în oglindă cu flexibilizarea pieţei muncii. Este nevoie de susţinerea de către stat a angajaţilor între două locuri de muncă, pe o perioadă de 2-3-4 luni, nu pe unul sau doi ani", a declarat agenţiei MEDIAFAX Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Guvernul a aprobat luni proiectul de modificare a Codului Muncii în vederea angajării răspunderii.

Proiectul prevede că angajatorii vor avea dreptul să încheie succesiv cel mult trei contracte individuale de muncă pe durată determinată, cu o perioadă maximă de 12 luni fiecare, contract ce poate fi însă prelungit după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, pentru perioada realizării unui proiect. Totodată, Guvernul şi-a menţinut decizia de a interzice încheierea contractelor colective de muncă şi a actelor adiţionale cu termene care să depăşească data de 31 decembrie 2011, hotărând de asemenea că actualele contracte îşi produc efectele doar până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.

În proiect sunt prevăzute o serie de sancţiuni pentru angajatorii care folosesc angajaţi la negru. În acest sens, Guvernul a decis ca angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără contract de muncă să fie pedepsiţi cu 1-2 ani închisoare sau amendă penală, sistarea ajutoarelor şi fondurilor UE şi interzicerea participării la achiziţii publice, dar a redus cuantumul amenzii prevăzute în proiectul iniţial.

"Suntem de acord cu aceste sancţiuni pentru că cei care utilizează forţă de muncă la negru distorsionează piaţa muncii. De asemenea, noi am susţinut de la început eliminarea contractelor colective de muncă la nivel naţional, precum şi negocierea programului de lucru între angajat şi angajator", a adăugat Pârvan.

El consideră că pentru a favoriza crearea de noi locuri de muncă, Guvernul trebuie să "umble" şi la fiscalitatea pe forţa de muncă.

"Statul trebuie să asigure locuri de muncă, dar nu aceleaşi locuri de muncă pe o perioadă nelimitată. Prin acest Cod al Muncii nu se asigură crearea de noi locuri de muncă, dar e un pas înainte. Acum mai este nevoie şi de reducerea fiscalizării pe forţa de muncă", a spus Pârvan.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie.

Confederaţiile sindicale au început, luni, protestele, la nivel local, nemulţumite de prevederile Codului Muncii şi de decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru actul normativ.

În ziua în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe Codul Muncii, sindicaliştii vor intra în grevă de avertisment şi vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, confederaţiile sindicale au anunţat că sindicaliştii vor intra în grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare noul Cod al Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici