APIA cere menţinerea taxei auto în 2009

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) cere menţinerea taxei pe poluare auto pe tot parcursul anului acesta şi consideră că impozitul anual pe care Ministerul Mediului vrea să-l introducă, în locul taxei, nu este o soluţie.

725 afișări
Imaginea articolului APIA cere menţinerea taxei auto în 2009

Vicepreşedintele APIA, Brent Valmar (Imagine: Dragoş Savu/Mediafax Foto)

"Dacă avem o taxă, trebuie să spunem că ea va fi valabilă tot anul 2009. Această taxă rămâne valabilă şi este cea pe care o cunoaşteţi. Anunţarea unei posibile modificări ale acesteia nu are cum să aibă efecte pozitive", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Brent Valmar, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Auto Industry, cu tema "Piaţa Auto - Strategii anticriză".

APIA consideră că este necesară stimularea cererii de vehicule noi şi limitarea intrărilor în ţară a celor vechi.

"Prin schimbarea taxei în forma unui impozit anual am pedepsi foarte mulţi posesori de maşini vechi", a spus Valmar.

El a arătat că o altă măsură necesară este îmbunătăţirea accesului la credite, astfel încât "să se repornească motorul finanţărilor şi al industriei".

De asemenea, vicepreşedintele APIA a făcut un apel la autorităţi să sprijine industria auto, pentru că un regres al acesteia ar afecta şi alte sectoare ale economiei.

"Vorbim de investiţii de miliarde de euro în reţele de distribuţie, service, care au fost făcute prin credite. Dacă aceşti distribuitori se scufundă, ne vom confrunta cu falimente, ei nu îşi vor mai plăti la timp ratele la bănci sau nu le vor plăti chiar deloc, şi astfel sistemul bancar va fi afectat, la fel ca şi industria asigurărilor şi publicitatea", a zis Valmar.

Protejarea concurenţei este o altă măsură necesară indicată de APIA, care reclamă evaziunea fiscală realizată de importurile paralele, pentru care cei care aduc maşinile din străinătate nu plătesc TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici